Türkiye enflasyonu hızlı düşürdü

ROMA(ANKA)- Türkiye Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı üyesi ülkeler arasında 1992-2005 arasında GSYİH deflatörünün ortalama olarak yılda en çok arttığı ülke durumunda bulunuyor.

OECD Factbook 2007 Roma'da açıklandı. İstatistiklerin makroekonomik verilerle ilgili bölümünde "Ekonomik Büyüme" başlığı altında "Enflasyon" verilerine yer verildi. Buna göre, Türkiye, OECD ülkeleri arasında 1992-2005 yılları arasında GSYİH deflatöründe ortalama yıllık büyümenin en fazla ölçüldüğü ülke oldu. Türkiye'de GSYİH deflatörünün ortalama yıllık büyümesi yüzde 53.5 oldu. Türkiye'ye en yakın ülke ise enflasyonla uzun süre mücadele eden bir diğer OECD ülkesi Meksika oldu, ancak bu ülkede yıllık ortalama deflatör büyümesi yüzde 13 olarak ölçüldü.

Reklam
Reklam

Yüksek enflasyonda Türkiye ve Meksika'yı eski sosyalistler Macaristan, Polonya, Slovak Cumhuriyeti ve Çek Cumhuriyeti ile Yunanistan izledi. 21'inci yüzyıla girerken enflasyonla başı en az dertte olan ülkeler ise Avusturya, Almanya, İsviçre ve Japonya oldu. GSYİH deflatörü yıllık olarak ortalama azalan tek ülke Japonya'nın ortalama yıllık enflasyon deflatörü -1 olarak saptandı.

Sözkonusu rakam, cari fiyatlarla GSYİH'in, sabit fiyatlarla GSYİH'e bölünmesiyle elde ediliyor. Tüketici fiyatları endeksiyle hanehalkları tarafından tüketilen mal ve hizmetlerin fiyatlarındaki değişiklikler ölçülürken, GSYİH deflatörü ile bir ülke tarafından üretilen mal ve hizmetlerin fiyatlarındaki değişiklikler elde ediliyor. Bundan dolayı ihracat ve ithalat da özel bir öneme sahip oluyor. GSYİH deflatörünün yükselmesi enflasyona işaret ediyor.

ÜÇ ÜLKE ENFLASYONU ŞİDDETLİ DÜŞÜRDÜ

Factbook'un enflasyonla ilgili bölümünde, 1992-2005 döneminde ekonomilerini batılı parlamenter demokratik rejimlere dayandırmış ülkelerin oluşturduğu OECD'de enflasyonun 1999'dan sonra artmaya başladığı 2005'te yüzde 2.2 ile istikrarlı hale geldiği belirtildi. Bu dönemde ortalama enflasyon oranlarının Türkiye, Yunanistan ve Meksika ile orta Avrupa'dan dört yeni OECD ülkesi hariç tüm teşkilat ülkelerinde yıllık yüzde 5'in oldukça altında seyrettiği kaydedilen belgede, şöyle denildi:

Reklam
Reklam

"Bununla birlikte yedi yüksek enflasyonlu ülke de dönem süresince enflasyon oranlarını şiddetli bir şekilde düşürdü, düşüşler özellikle Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Türkiye'de keskin oldu. Diğer bir uç olan, Japonya, İsviçre, Almanya, Avusturya ve Fransa'da, OECD ortalamasının oldukça altında enflasyon kaydedildi. Finlandiya, Fransa, Almanya, Norveç ve İsviçre'de bir ya da daha fazla yıl deflasyon kaydedildi, fakat Japonya , uzun dönemli ortalamanın negatif bulunduğu tek ülke oldu."