Türkiye Eurovision'a bu yıl da katılmayacak

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, puanlama sisteminde değişiklik yapılmaması halinde Türkiye'nin Eurovision'a bu yıl da katılmayacağını söyledi.

Denizli'ye bu yıl 4. kez yapılacak olan Uluslararası Türkçe Sözlü Müzik Festivali'nin galası için gelen TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, Türkiye'nin gelecek yıl da puanlama sisteminde değişiklik yapılmaması halinde Eurovisyon'a katılmayacağını açıkladı. Şahin, "Yönetim Kurulu, bu konuda yetkiyi bana verdi. Henüz süremiz var ama Eurovisyon'a bu yıl da katılmama gibi bir düşüncemiz var. Puanlama sisteminde yeni bir düzenleme yapılmazsa Eurovisyon'a katılmayacağız" diye konuştu.

TRT, Denizli Belediyesi ve Denizli Valiliği tarafından düzenlenen 4. Uluslararası Türkçü Sözlü Müzik Festivali'nin gala gecesinin tanıtımı için Çamlık Ofis'te düzenlenen basın toplantısına Denizli Valisi Abdülkadir Demir, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, Ak Partili Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, Denizli Ak Parti Milletvekilleri Nihat Zeybekci, Nurcan Dalbudak ve Bilal Uçar katıldı. Zolan, Demir ve Zeybekci, festivalin Denizli'nin tanıtımına önemli katkı yaptığını ve artık geleneksel olarak Denizli'de yapılmasını arzu ettiklerini söyledi. Ak Parti Milletvekili Nihat Zeybekci ise festivalin yarışmaya dönüştürülmesini istediklerini belirterek, "Bu festival artık Denizli'nin olmuştur" dedi.

FESTİVALİ MÜZİK YARIŞMASINA DÖNÜŞTÜRMEK İSTİYORUZ
TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ise, 21 ülkeden 21 sanatçının Türkçe'nin tanıtılması ve yaygınlaştırılmasını sağlamak amacıyla Türkçe şarkı söyleyeceklerini, festivalin TRT'nin üç kanalı dışında altı ülkeden de canlı olarak yayınlanacağını belirtti. Hieropolis'teki amfitiyatronunun görkemli atmosferinin festivalin Denizli'de yapılması için önemli faktörlerden olduğunu belirten Şahin, "Tarihi atmosferde bu yıl farklı ışık gösterileriyle rüya gibi bir organizasyonu izlemeye Denizli halkını davet ediyorum. Türkçevizyon artık Denizli'nin olmuştur. Ülkelerinde popüler 21 sanatçı şarkılarına Türkçe seslendirecek" dedi.

Türkçeyi yaygınlaştırma amaçları olduğunu, festivali müzik yarışmasına dönüştürmeyi istediklerini belirten Şahin, "Ancak, bu konuda bazı riskler var. Farklı ülkelerin sanatçılarını Türkçe şarkı söylediklerinde puanlamada sıkıntılar yaşanabilir. Kendi dillerinde şarkı söylediklerinde puanlama nasıl yapılacak. Belki ileride iki aşamalı olarak yapabiliriz. Bu konuda çalışmalar ve değerlendirmeler yapıyoruz" dedi.

BÜYÜK İHTİMALLE EUROVİSYONA KATILMAYACAĞIZ
Şahin, basın mensuplarının Türkçevizyon'un yarışmaya dönüştürülmesinin Eurovisyon'a rakip olma düşüncesi taşıyıp taşımadığı yolundaki sorusuna ise Türkiye'nin bu yıl da büyük olasılıkla Eurovisyon'a katılmayacağı yanıtını verdi. Şahin, Türkiye'nin Eurovisyon'da sms oylarının fazla olmasına rağmen jüri oylarıyla alt sıralara düştüğünü belirterek, "SMS oylarının ağırlıkta olduğu sistemde Türkiye, SMS oylarıyla yüksek puanlar alıyor ve üst sıralarda yer alıyordu. Ancak Eurovisyon düzenleme komitesi SMS ve jüri oylarının ağırlığını yüzde 50'ye getirerek aynı ağırlığı verince puanımızı aşağı çekti. Bunun değiştirilmesi yolundaki itirazlarımız sonuç vermeyince geçen yıl Eurovisyon'a katılmama kararı aldık" diye konuştu.
Şahin, aynın sistemin sürmesi halinde gelecek yıl da Türkiye'nin Eurovisyon'a katılmayacağını belirterek, "Henüz süre bitmedi. Ancak gelecek yıl da Eurovisyon'a katılmama gibi bir düşüncemiz var. Eger puanlamada yeni bir düzenleme yapılmazsa gelecek yıl da Eurovisyon'a katılmayacağız. Yönetim Kurulu bu konuda yetkiyi bana verdi" diye konuştu. Şahin, Eurovisyon'da 5 kurucu ülkenin elemelere katılmadan finallerde yarışmasının da adaletli olmadığını, bazen bu ülkelerin sonuncu bile olduğunu belirtti.

EUROVISION'DA RÜŞVET SKANDALI
Öte yandan Eurovision'da rüşvet ve oy satın alma iddiaları gündeme geldi.

The Independent gazetesi, Eurovision'da rüşvet ve oy satın alma iddialarına dikkat çekerken, "Şimdi Eurovision sıfır puan alma tehlikesiyle karşı karşıya" diye espri yaptı. İsveç basınında yer alan iddialara göre, İsveç'de Malmö'da yapılan Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan bir delege, oy satın alma iddiasında bulundu. İsmi gizli tutulan kaynak, birçok delegenin birçok kez jürinin oylarını çalmaya kalkıştığını iddia etti. Bu kaynağa göre Azerbaycan, jüri üyelerinden, "Bir yıl yetecek para" karşılığı yüksek puanlar satın almaya kalkıştı.

Azerbaycanlı Farid Mammadov 234 puan almıştı ve 281 puanla birinci gelen Danimarkalı Emmelie de Forest'in arkasından ikinci gelmişti. Yapılan haberlere göre diğer delegeler yarı finalden bir hafta önce oy değiştirme planları yaptılar.

EBU iddiaları ciddiye aldığını ve Azerbaycan'ın soruşturma altında olduğunu söyledi. Yarışmada 19. gelen İngiliz şarkısı Bonnie Tyler, bir Fransız gazetesine Rusların Azerbaycan'a "Ödediğimiz puanları neden vermediniz?" diye şikayette bulunduğunu söylemişti.

Azerbaycan'ın Litvanyalı öğrencilere birçok kez oy kullanmaları için para ödediği de iddia edildi.