"Türkiye federal sistemi kabul etti"

ERBİL (İHA) - Irak Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP) Genel Başkanı Mesut Barzani, Türkiye'nin, Kürdistan'ın federal sistemini kabul ettiğini açıkladı.

El-Cezire televizyonuna bir demeç veren Barzani, üst düzey bir Türk heyetinin kendisini 9 Haziran'da ziyaret ettiğini ve çok olumlu bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi.

Türkiye'nin Irak bünyesinde Kürdistan'a federal statü tanınmasına karşı çıkmadığını kendisine ilettiğini belirten Barzani, karşı çıkılmayan statünün "birleşik Irak bünyesinde federal statü" olduğunu özellikle vurguladı.

Reklam
Reklam

Irak'ta yaşayan Kürtler'in, güneydeki Kürtler'in statüsüyle ilgili gelişmeleri yakından takip ettiğini dile getiren Barzani, Kürtler'in haklarının gözardı edildiği ve Kürtler'e uygar bir şekilde davranılmadığı takdirde sorunların artacağını belirtti.

Mesut Barzani, "Bu ülkeler, Kürtler'in haklara sahip ve tarihi bir adaletsizliğin kurbanı olmuş bir halk olduğunu anlamalı. Bu ülkeler, bu hakları anlayışla karşılamalı, uygar ve demokratik bir yaklaşım sergilemeli" dedi.

Barzani, Türk heyetinin kendisini Ankara'ya davet ettiğini ve sözkonusu daveti kabul ettiğini bildirdi.

Bu arada, Barzani'nin Türkiye'ye davet edildiği doğrulandı. Gelecek hafta başında, Kürdistan Yurtseverler Birliği Genel Sekreteri Celal Talabani'nin de Türkiye'yi ziyaret edeceği açıklandı.