“Türkiye, finansçılara kur yapıyor”

İstanbul, iki büyük finans konferansına ev sahipliği yaparken Türk hükümetinin İstanbul’u “uluslararası bir finans merkezi”ne dönüştürme çabaları Batı medyasının dikkatini çekiyor.

Wall Street Journal gazetesi, "Türkiye, Finansçılara Kur Yapıyor" başlıklı haberinde İstanbul’un, Türkiye’yi Çin ile birlikte dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi haline getiren tüketime dayalı toparlamanın lokomotifi olduğunu belirtirken İstanbul’un bankacılık sektörünün de bu başarının merkezi bir unsuru olduğunu vurguladı. Buna karşın gazete, İstanbul planının “çok büyük meydan okumalarla karşı karşıya” bulunduğunu da yazdı. Gazeteye konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ise, uluslararası daralmanın İstanbul’u daha çekici kıldığını ifade etti ve “Özellikle küresel krizden sonra Türkiye giderek, İrlanda’dan Hindistan’a kadar uzanan bir bölgede bir istikrar adası olarak algılanıyor” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

ABD’nin borsa ve finansal çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal, “Türkiye, Finansçılara Kur Yapıyor” başlıklı geniş haberinde Türkiye’nin İstanbul’u bir uluslararası finans merkezine dönüştürmek için argümanlarını dile getirdiğini belirtirken “Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a göre Türkiye’nin küresel daralmadan hızlı toparlanmasının, hükümetin Dubai’ya ve nihayet, Londra’ya bile rahip olacak uluslararası finans merkezine dönüştürme planını güçlendirdi” diye yazdı. WSJ şöyle devam etti:

“Nüfusu 13 milyonu aşan canlı kent, Türkiye’yi, ikinci çeyrekte Çin ile birlikte dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi haline getiren tüketime dayalı toparlamanın lokomotifi. İstanbul’un bankacılık sektörü, bu başarının merkezi bir unsuru ve geçen hafta bir anket, İstanbul’u dünyanın en hızlı iyileşen finans merkezi olarak gösterdi.”

Bu noktanın, İstanbul bu hafta yıllık Küresel Ekonomik Sempozyumu dahil, iki büyük finans konferansına ev sahipliğini yaparken Türkiye tarafından vurgulandığı belirtilen haberde “Ancak Türkiye’nin İstanbul planı, çok büyük meydan okumalarla karşı karşıya” denildi. Bu çerçevede, Stanford Business School Profesörü ve Bush Yönetimi danışmanı Edward Lazear’ın Türkiye’nin ekonomisinin Çin’e göre, “ufak” olduğuna dikkat çektiğini kaydeden gazeteye göre, Lazear, İstanbul’un bir finans merkezi haline gelmesinin mümkün olduğunu belirtirken “Ancak bu şeyleri tesis etmek gerçekten zordur” dedi.

Reklam
Reklam

-“ULUSLARARASI DARALMA İSTANBUL’U DAHA ÇEKİCİ KILDI”-

Bu arada, Wall Street Journal, Ali Babacan ile yaptığı bir mülakatı da aktardı. Babacan, İstanbul planına ilişkin “Yapılacak çok şeylerin olduğunu biliyoruz” dedi ancak Türkiye’nin coğrafi, bir ticaret merkezi olarak bin yıllık geleneği gibi avantajlarının olduğu inancını dile getirirken uluslar arası daralmanın İstanbul’u daha çekici kıldığını da söyledi.

Ali Babacan, “Özellikle küresel krizden sonra Türkiye giderek, İrlanda’dan Hindistan’a kadar uzanan bir bölgede bir istikrar adası olarak algılanıyor” diye konuştu. Türkiye’nin küresel kriz sırasında “test edilen ve kanıtlanan” bir finansal sektörünün olduğunu da ifade eden Ali Babacan, hükümetin kriz sırasında herhangi bir kurtarma operasyonunu gerçekleştirmediğine dikkat çekti.

Bunun, bütçe açığının düşük tutulması, gelecekte vergilerin indirilmesine yardımcı olduğunu söyleyen Babacan, Türkiye’nin Çin olmadığını kabul etmekle birlikte hükümetin aktif dış politikasının, giderek daha açık olan bir siyasi atmosfer ve THY’nin dramatik büyümesinin İstanbul için Türkiye’den geniş bir ticari alanı yaratmakta olduğunu ifade etti.

Reklam
Reklam

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, İstanbul’un uzun vadede Ortadoğu pazarını kazanmak için daha iyi bir konumda bulunduğunu belirttiği mülakat sırasında İstanbul’da mülk alan, Türkiye’ye tatil için gelen Arapların artan sayısına dikkat çekti.

-“İSTANBUL DUBAİ’NİN KONUMU İÇİN HİÇ BİR ZAMAN YARIŞMAYACAK”-

Bu arada, WSJ, “Sayın Babacan, Londra’daki gelir vergisi artışlarından bıktıklarını, personeli kaydırmayı düşündüklerini söyleyen, şaşırtıcı sayıda bankacı ile konuştuğunu ifade ediyor. Ancak birdenbire, İstanbul’un göreli olarak düşük ofis ve maaş maliyetlerinden yararlanmak için acele eden bir uluslararası bankacılar akımı pek olmadı” diye yazdı.

Gazete, bu bağlamda Credit Agricole CIB, Ortadoğu yatırım bankacılığı başkanı Albert Momdjian’in “Türkiye, Avrupa’ya büyük bir giriş noktası ve kapıdır ancak Ortadoğu için finans merkezi olarak hiçbir zaman Dubai’nin konumu için yarışmayacak” sözlerine de yer verdi. Dubai’de en iyi altyapının olduğunu söyleyen Momdjian, “Dubai’nin komşu ülkeleriyle herhangi bir güvenlik sorunu yoktur, Türkiye’nin ise hala bazı sorurları var” diye konuştu.(ANKA)

Reklam
Reklam