Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Sertel:

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Atilla Sertel, Türkiye'de ve dünyada gazetecilerin özgürce meslek faaliyetlerini sürdürmelerini istediklerini söyledi.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Atilla Sertel, Türkiye'de ve dünyada gazetecilerin özgürce meslek faaliyetlerini sürdürmelerini istediklerini söyledi.

Sertel, Kırıkkale Gazeteciler Cemiyeti'ni ziyaretinde yaptığı açıklamada, Suriye'de esir tutulan Cüneyt Ünal'ın kaçırılmasının ardından şiddete maruz kaldığını ve işkence gördüğünü belirterek, Ünal'ın gazetecilik faaliyeti dışında hiç bir uğraşının bulunmadığını ifade etti.

Cüneyt Ünal'ın, Türkiye'de çok yakından tanınan ve gazetecilik faaliyeti dışında hiç bir uğraşı olmayan başarılı bir kameraman olduğunu vurgulayan Sertel, şöyle konuştu:

Reklam
Reklam

"Cüneyt gibi bir Filistinli gazeteci de Suriye devletinin elinde bulunuyor. Biz bir an önce gazetecilerin serbest bırakılmasını istedik, talep ettik. Bu konuda Suriye devletine değişik kanallar yoluyla mektuplar yazıldı, bu arkadaşlarımızın serbest bırakılması yolunda. Sivil toplum örgütleri, gazeteci cemiyetleri, federasyon olarak girişimde bulunduk. Ancak bugüne kadar bir sonuç alamadık. Bir sonuç alabilmek için uluslararası sivil toplum teşkilatlarıyla ve Avrupa'daki gazeteci örgütleriyle temasa geçildi, o gazeteci örgütleriyle Suriye lideri Esad'a mektup ve başvuruda bulunduk. Burada yapılması gereken Türkiye'deki kamuoyunun duyarlılığını arttırmaktır.

Türkiye, bu konuda kendi gazetecisini, evladını geriye istemekte. Türk Dışişleri ve AB Bakanlığı bu konuda faaliyetlerini sürdürmeli. Bizde sürdürüyoruz. İstanbul'da arkadaşlarımız Suriye Büyükelçiliği önünde eylemler ve basın açıklamaları yapmaktadır. Suriye'de görev yapan gazeteci arkadaşlarımızın bir an önce serbest bırakılmasını istiyoruz. Anadolu Ajansı'nın bu konudaki duyarlılığını biliyorum. Ajansın Genel Müdürü'nün bu konudaki duyarlılığını biliyorum. Bu konudaki çabaları için de gerçekten Anadolu Ajansı'na ve diğer ajans ve gazeteci örgütlerine, bu konuyu gündemde tuttukları için teşekkür ediyorum."

Reklam
Reklam

-Gazetecilerin yıpranma payı-

Sertel, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a, gazetecilerin yıpranma hakkı konusunda bir dosya sunduklarını, 2008 yılında kaldırılan yıpranma payının, geri alınması için gerekli çalışmaların sürdüğünü bildirdi.

Gazetecilerin, çalışma koşullarının zorluğunun herkes tarafından bilindiğini anlatan Sertel, şunları söyledi:

"Gazeteciler bırakın yıpranmayı, gazeteciler ölüyor, öldürülüyor. Van depreminde iki arkadaşımız vefat etti. Suriye'de arkadaşımız tutuklandı hiç bir can güvenliği yok, işkence görüyor. Demek ki gazeteciler, kamuyu aydınlatma yolunda ve kamuyu bilgi sahibi yapma yolunda çok zor ve çileli bir mesleğin birer bireyi. Sayın Arınç bu konuda bize söz verdi ve bu konunun Başbakanlık düzeyine taşındığını da biliyoruz. Önümüzdeki yasama dönemi başladığında gazetecilerin 2008 yılında kaldırılan yıpranma hakkının geriye verileceği noktasında bize olumlu görüş bildirildi. Biz, bu olumlu görüşü bildirenlere güveniyoruz. İnşallah en kısa sürede bu konu yasalaşır ve gündemden kalkar. Çünkü bir siyasetçiyi takip eden gazeteci o evine gidip dinlendiğinde yine kapısında onu takip eder vaziyettedir. Gazetecilerin çalışma koşulları son derece ağırdır, en çok yıpranan mesleki anlamda en çok sıkıntı çeken kesimde gazetecilerdir."

Reklam
Reklam

Muhabir: Emrah Yaşar / İsmail İçer

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: