Türkiye giderek çöl oluyor

ORDU (İHA) - TEMA Ordu Temsilcisi Nilgün Gözükan, Türkiye topraklarının giderek çöl olmaya başladığını, son yıllarda fark edilen iklim değişikliklerinin tedbir alınmadığı takdirde önümüzdeki 30 yılda çölleşmeyi hızlandıracağını söyledi.

Türkiye'deki çölleşme problemiyle ilgili açıklamalarda bulunan ve "Artık bu işin tartışılacak yanı kalmadı" diyen TEMA Ordu Temsilcisi Nilgün Gözükan, çevre ve erozyon konusunun sadece 5 Haziran tarihinde bir günlüğüne hatırlandığını, bir yıl boyunca gündeme bile getirilmediğini belirterek, siyasiler ve sivil toplum kuruluşlarının ilgisizliğini eleştirdi. Gözükan, "Son yıllarda iklim değişiklikleri ve doğal afetler, Türkiye coğrafyasındaki hava değişikliklerini haber veriyor. Eğer ağaçlandırma ve çevre güzelleştirmesi yapmaz, erozyonu önleyecek tedbirler almazsak Türkiye 30 yıl sonra çöl haline gelecek. Her gün 400 bin kamyon dolusu, her yıl 1 milyar 400 milyon ton civarında, bir başka deyişle Ordu ilini yaklaşık 30 cm kalınlıkla kaplayabilecek miktarda verimli toprağı erozyon sonucu kaybediyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Yapılan araştırmaların Türkiye'deki erozyonun Avrupa'dan 17, Kuzey Amerika'dan 6 kat fazla olduğunun belirlendiğini, buna rağmen siyasilerin ve sivil toplum kuruluşlarının bu konuya oldukça ilgisiz kaldığını ifade eden Gözükan, "İçinde bulunduğumuz sorunlar çözümlenebilir. Ama erozyonun getireceği boyutlar ne yazık ki, devletçe ve milletçe yeterince bilinmiyor. Tedbir almakta geç kalıyoruz" diye konuştu.

Ağaç türü zenginliği ve yeşilliği ile bilinen Doğu Karadeniz Bölgesi'nin bazı bölgelerinde erozyon ve kuraklık belirtileri başladığına da dikkat çeken Gözükan, şöyle konuştu:

"Bitki örtüsü ve toprağın olmadığı bir yüzey, kar ve yağmur suları emmediğinden, doğal su kaynakları düzenli ve sürekli beslenemez. Erozyonla sürüklenen verimli topraklar, baraj göllerini doldurarak, onların ekonomik ömrünü kısaltır. Yeşil örtü ve toprağın elden gitmesi ile ortaya çıkan iklim değişikliği ve bozulan ekolojik denge sonunda, vahim boyutlarda doğal varlık kaybedilerek ekonomik zarara uğratılmaktadır. Toprak hayatın aynasıdır. Onun yok olması canlı hayatının bozulması demektir."

Reklam
Reklam