Türkiye, girişimci sayısında Almanya ve İtalya’dan sonra Avrupa üçüncüsü

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, Türkiye’de girişimcilik konusunda hatalı bir...

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, Türkiye’de girişimcilik konusunda hatalı bir düşünce oluştuğunu belirterek, “Girişimci sayımızın yetersiz olduğunu ve birkaç kat artırılması gerektiğini söylüyoruz. Oysa bu çok doğru bir tespit değil.” dedi. Budak, girişimcinin işveren olarak görülmesi halinde Türkiye’nin 1,2 milyon işvereniyle Almanya ve İtalya’dan sonra Avrupa’da üçüncü sırada yer aldığını kaydetti.
Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği (ANSİAD) tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen ‘Girişimcilik Haftası’ Akdeniz Üniversitesi’nin ev sahipliğinde başladı. Üç gün sürecek etkinliklerde, Türkiye’nin önemli girişimcilerinden oluşan 15 panelist, üniversite öğrencilerine başarı hikayelerini anlatacak. Bu yıl 9’uncusu gerçekleştirilen Girişimcilik Haftası’nda Kütahya Porselen ve Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nafi Güral da iş hayatındaki tecrübelerini aktardı. Akdeniz Üniversitesi Konferans Salonunda düzenlenen etkinliğe Vali Yardımcısı Recep Yüksel, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtçepe, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, ANSİAD Başkanı Hakkı Ergin Civan, dernek üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan ANSİAD Başkanı Civan, Türkiye’nin artık girişimciliğin önemini anladığını söyledi. Girişimciliğin Türkiye’nin gündemine 2000’li yıllarda girdiğini belirten Civan, bunda TÜSİAD ve SİAD’ların önemli rol oynadığını kaydetti. ANSİAD’ın da yenilikçilik ve girişimcilik konularında öncü bir kuruluş olduğunu dile getiren Civan, şöyle konuştu: “Türkiye, artık girişimciliğin önemini anlamıştır. Son yıllarda birkaç üniversitemizde girişimcilik yüksek lisans programları açılmıştır. KOSGEB geçen yıl girişimcilik destek programı başlatmıştır. Ancak bunlara rağmen girişimcilikte, girişimci kültürün gelişmesinde halen yeterli noktada olduğumuzu söyleyemeyiz. Girişimci sayımız 1,2 milyon civarında, kadın girişimci sayımız ise 80 binde kalmaktadır.”
Hakkı Civan, girişimci sayısını artırmadan, özellikle de kadınların iş hayatına girmeden Türkiye’nin gelişmeyeceğini savundu. “Bu ülkenin yetenekli insanları arasında erkekler kadar kadınlar da mutlaka vardır.” diyen ANSİAD Başkanı, çalışanların beşte birinin, girişimcilerin ise yaklaşık yüzde 7’sinin kadın olduğuna dikkat çekti. Civan, 30 bin civarındaki genç girişimci sayısının da yetersiz olduğunu dile getirdi.

Reklam
Reklam

‘TÜRKİYE DÜNYANIN EN GİRİŞİMCİ ÜLKELERİNDEN BİRİSİ’
ATSO Başkanı Çetin Osman Budak yaptığı konuşmada, Türkiye’nin genç girişimci sayısında Avrupa’da ön sırada yer aldığını belirtti. Sadece işverenin değil, kendi başına çalışan, tarım üreticileri, esnafların da girişimci olarak görülmesi gerektiğini vurgulayan Budak, “Çünkü onlar da girişimcidir. O zaman diyebiliyoruz ki, Türkiye dünyanın en girişimci ülkelerinden birisidir. Çünkü Türkiye’de çalışanların yüzde 40’ı kendi hesabına çalışan kişidir ve bu ABD’den Avrupa’ya ve Japonya’ya kadar en yüksek sayı ve orandır. O nedenle milletimizin hakkını teslim edelim.” diye konuştu.
Türkiye’nin erkek işveren sayısında geri olmadığını, buna karşın kadın işveren sayısının az olduğunu dile getiren Budak, Türkiye’nin kadın işveren sayısında 10 milyon nüfusa sahip Yunanistan, Belçika gibi ülkelerle aynı düzeyde, Almanya’nın ise 5 kat gerisinde olduğunu aktardı. Budak, bunun da kadının sosyal hayata katılmasının halen zayıf kalmasından ileri geldiğine dikkat çekti.
Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe ise müteşebbislerin Türkiye’nin geleceğinde büyük rol oynayacağına işaret ederek, sözlerine şöyle devam etti: “Bu yüzden Türkiye, müteşebbis sayısını artırma girişimi içerisine girdi. Bugün Türkiye gelinen noktada hiç de karamsar bir yerde değil. Bugün dünya ülkeleri arasında Türkiye eğitilmiş insanı ve müteşebbisi ve girişimcisiyle övgüye değer bir yerde.” Kurtcephe, Türkiye’nin özgüveni yüksek binlerce genç girişimciye ihtiyacı olduğunu kaydetti.
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Türkiye’nin bilim ve Ar-Ge toplumu konusunda beklentileri karşılamadığını savundu. Türkiye’de Ar-Ge’ye ayrılan payın girişimcilikle çok ilintili olduğunu ifade eden Akaydın, şöyle konuştu: “Türkiye’de halen Ar-Ge’ye ayrılan pay yüzde 0,7 civarında. Burada bir eksiklik var. Bence temel eksiklik eğitim felsefesi. Bugün öğrenciye girişim ve Ar-Ge ruhunu aşılaması gereken en önemli yer Milli Eğitim’in okulları. Ama bu okulların geldiği düzey, sadece üniversite sınavına girmesi gerekli olan diploma gibi kağıt parçasını veren kurumlar.”
Antalya Vali Yardımcısı Recep Yüksel, girişimcilik konusunda mesleki eğitim, iş ve beceri geliştirme çalışmalarının göz ardı edilmemesini istedi. Öğrencilere yönlendirici kapıların açılması gerektiğini vurgulayan Yüksel, finans çevrelerinin de girişimcilerin önünü açacak kaynak sağlaması gerektiğini dile getirdi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz