'Türkiye günde 3 bin sığınmacıyı Yunanistan'a gönderecek'

Yunan istihbaratına dayandırılan haberlerde Türkiye’nin günde 3000 sığınmacıyı göndermeyi planladığı iddia edildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Avrupa Parlamentosu'ndaki Türkiye oylamasının ardından müzakerelerin dondurulması yönünde öneri niteliğinde karar çıkmasının ardından “Bana bak, daha ileri giderseniz bu sınır kapıları açılır” demesi üzerine, Yunanistan basını ülkedeki tedirginliğin de bir işreti olacak şekilde haberler yayınladı. Yunan istihbaratına dayandırılan haberlerde Türkiye’nin günde 3 bin sığınmacıyı göndermeyi planladığını iddia edildi.

'BU PLAN HAFTALAR İÇİNDE HAYATA GEÇİRİLEBİLİR'

Reklam
Reklam

The Times’ın Yunanistan'da yayın yapan Proto Thema’ya dayandırdığı habere göre, Yunan istihbarat yetkilileri ‘Türkiye’nin günde 3 bin sığınmacının Yunanistan’a geçmesine izin vereceği’ yönünde bilgilere ulaştı. Yetkililere göre, bu plan haftalar içinde hayata geçirilebilir.

Haberde, planın Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından desteklendiği de kaydedildi.

Öte yandan gazete, Yunan siyasi ve askerlerin habere ilişkin yorum yapmadıklarını ancak iddiaları reddetmediğine dikkat çekti.

'BUGÜNLERDE HİÇ KİMSE ERDOĞAN VE ONUN TAHMİN EDİLEMEZLİĞİNİ KÜÇÜMSEMİYOR'

Gazeteye değerlendirmelerde bulunan istihbarat uzmanı Athanassios Drougas ise “Bu günlerde hiç kimse Sayın Erdoğan’ı ve onun tahmin edilemezliğini küçümsemiyor. Bu planlar, Türkiye Cumhurbaşkanı’nın son haftalardaki açık tehditleri Yunanistan Genelkurmayı’nda büyük endişeye neden oldu” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

'YUNAN ADALARI ÇEVRESİNDEKİ ASKERİ TATBİKATLARIN SIKLAŞMASININ NEDENİ DE BU'

“Korkuyorlar ve siyasilere ‘Türkiye baraj kapaklarını yeniden açarsa ekonomik ve sosyal sıkıntıdaki Yunanistan, şoka karşı direnemez’ diyorlar. Bu savaşın sıçramasına ya da burayı kasıp kavurmasına neden olur” diyen Drougas’a göre, Yunan adaları çevresindeki askeri tatbikatların sıklaşmasının nedeni de bu endişe.

Drougas, “Avrupa’daki karışıklıkla, Sayın Erdoğan, sığınmacı krizini durdurmayı koz olarak kullanabileceği tehdidinde bulunma yetkisinin olduğunu hissediyor” diye de ekledi.

DEDEAĞAÇ’A KAÇAN ASKERLER İADE TALEBİ İÇİN ERTELEME İSTENECEK

Bu arada Türkiye ile Yunanistan, arasındaki tek tartışma konusu sığınmacılar değil. 15 Temmuz darbe girişiminin ertesi gününde Dedeağaç’a kaçan ve burada sığınma başvurusu yapan askerler de iki ülke ilişkilerini doğrudan etkileyen bir başka konu başladı. Askerlerin avukatlığını üstelenen Stavrula Tomara, Türkiye’nin iade talebi için sunduğu kanıtların eksik olduğunu belirterek, erteleme talep edeceklerini söyledi.

Reklam
Reklam

ERDOĞAN: KAPILAR AÇILIR

Avrupa Parlamentosu'nun geçen hafta Türkiye ile AB arasında yürütülen üyelik müzakerelerinin geçici olarak dondurulmasını önermesinin ardından AB ülkelerine seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle demişti:

"Verdiğiniz sözleri yerine getirmediniz. Kapıkule'ye 50 bin mülteci dayandığı zamanferyat ettiniz, 'Acaba Türkiye sınır kapılarını açarsa ne yaparız?' demeye başladınız. Bana bak, eğer daha ileri giderseniz, bu sınır kapıları da açılır bunu da bilesiniz."

Anahtar Kelimeler: