BRÜKSEL (İHA) - Avrupa Birliği'nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Günher Verheugen, Avrupa Parlamentosu'nun Dışilişkiler Komisyonu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'de 3 Kasım'da yapılacak genel seçimlerin ardından, istikarlı ve Avrupa yanlısı bir hükümetin oluşmasının AB için önemli olduğunu söyledi. Kısa zamanda Uyum Yasaları'nı çıkaran Türkiye için "Ülkeye hakkettiğini vermek lazım" diyen Verheugen, Kıbrıs sorununa da değindi.
Türkiye'nin adaylığının Avrupa Birliği'ni uzun süre meşgul ettiğini belirten AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Günther Verheugen, "Türkiye herkesi şaşırtıcı bir şekilde idam cezasından, ana dilde yayın ve eğitim hakkına kadar birçok konuda reformları kabul etti. Ülkeye hak ettiğini vermek lazım" diye konuştu. Verheugen, çıkarılan reformların hayata geçirilmesinin de bir o kadar önemli olduğunun altını çizerek, Türkiye'ye diğer adaylarla aynı kriterlerin uygulandığı konusunda da güvence verdi.
Türkiye'nin reformların devam etmesi konusunda cesaretlendirilmesinin önemine değinen Verheugen, "Genel seçimler sonrasında reformları sürdürecek, istikrarlı ve Avrupa yanlısı bir hükümetin gelmesini diliyoruz" dedi.
Verheugen, Türkiye tarafından zaman zaman dile getirilen, "Zürih ve Londra Anlaşmaları gereğince Kıbrıs, garantör ülke Türkiye olmadan AB'ne katılamaz" şeklindeki görüşe ise karşı çıkarak, bu görüşün hiçbir hukuki dayanağı olmadığını söyledi. Verheugen, bu anlaşmaların Türkiye tarafından yanlış yorumlandığını belirterek, Komisyon'un bu görüşü kabul etmediğine dikkati çekti.
Verheugen, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'a da AB'nin Kıbrıs Rum Yönetimi ile devam eden tam üyelik müzakerelerine katılması için üç kez çağrıda bulunduğunu, ancak Denktaş'ın bu çağrıya olumsuz cevap verdiğini belirtti. Verheugen, BM'nin aracılığıyla taraflar arasında devam eden Kıbrıs görüşmelerinden sonuç çıkmaması durumunda ise, bundan en fazla Kıbrıs Türk tarafının zarar göreceğini söyledi.