Türkiye hidrojen enerjisine geçmek zorunda

İSTANBUL (ANKA) - Dünya Hidrojen Birliği Başkanı ve Miami Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nejat Veziroğlu, Türkiye'nin petrol, doğalgaz, kömür kullanımının yılda yaklaşık 50 milyar dolarlık maliyeti olduğunu belirterek, "Türkiye çevreye duyarlı ve ucuz hidrojen enerjisi sistemine geçmek zorundadır. Aksi takdirde uygar dünya ile Türkiye arasındaki makas gün geçtikçe daha da açılacak" dedi.

Hidrojen enerjisinin dünya üzerindeki kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla bu yıl 13-15 Temmuz tarihleri arasında Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilen II. Uluslararası Hidrojen Enerjisi Kongresi ve Fuarı'nın tanıtımına ilişkin basın toplantısı, Hilton Otel'de yapıldı. Toplantıya Dünya Hidrojen Birliği Başkanı ve Miami Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nejat Veziroğlu, Bahçeşehir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şenay Yalçın, Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oktay Alnıak ve ELİMSAN Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Avcı katıldı.

Reklam
Reklam

"FOSİL YAKITLARIN DÜNYAYA MALİYETİ YILDA 5 TRİLYON DOLAR"

Prof. Dr. Veziroğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin enerji ihtiyacının yalnızca dörtte birini kendi kaynaklarından kullandığını ve petrol, doğalgaz, kömür kullanımının yılda yaklaşık 50 milyar dolarlık zarara neden olduğunu söyledi. Dünyada kişi bsaşına düşen petrol ve doğalgaz üretiminin 2025 yılında zirveye çıkacağını, ardından düşüşe geçeceğini ifade eden Veziroğlu, dünya üzerindeki fosil yakıt kaynaklarının 50 yıl içinde tükeneceği uyarısında bulundu. Bugün itibariyle dünyada tüketilen enerjinin yüzde 80'inin petrol, kömür ve doğalgazdan elde edildiğini hatırlatan Veziroğlu, "2003 yılı rakamlarına göre fosil yakıtların çevreye zararı yılda 5 trilyon dolar. Türkiye'ye maliyeti ise yaklaşık 50 milyar dolar. Dünyanın ucuz ve çevreye duyarlı, yeni bir enerji sistemine ihtiyacı var" dedi.

"HİDROJEN, FOSİL YAKITLARDAN YÜZDE 60 DAHA VERİMLİ"

Alternatif enerji kaynaklarına örnek olarak nükleer, güneş, rüzgar, su ve jeotermik enerjinin gösterilebileceğini dile getiren Veziroğlu, bu enerji kaynaklarının kesintili olmaları, yakıt olarak kullanılamamaları veya nükleer enerji hariç depolanamamaları gibi nedenlerle "kusurlu" bulunduğuna dikkat çekti. Veziroğlu, hidrojen enerjisinin bu kusurları ortadan kaldıran bir çözüm sunduğunu vurgulayarak, şekerpancarından suya kadar birçok maddede bulunan hidrojenin fosil yakıtlardan yüzde 60 daha verimli olduğuna dikkat çekti. Ayrıca hidrojenin kullanılması sonucunda doğaya zehir değil, su buharı salındığını belirten Veziroğlu, "Türkiye'nin fosil yakıtlarına harcadığı para ile ticaret açığı neredeyse aynı. Bugün hidrojen enerjisini kullanmaya başlarsak, bu açığın hızla kapanacağını göreceğiz. Üstelik, hidrojen enerjisi petrol, doğalgaz ya da kömürden de daha ucuz olacak" diye konuştu.

Reklam
Reklam

"DÜNYA HİDROJEN DEVRİMİNE HAZIRLANIYOR"

Veziroğlu, ABD, Japonya ve Almanya gibi ülkelerin sanayi devriminin ardından şimdi de hidrojen enerjisi alanında bir devrime imza atmak üzere hareket ettiğine işaret ederek, "Sanayi devrimi ve bilgi çağını zamanında yakalayamayan Türkiye, hidrojen çağını da kaçırırsa uygar dünya ile arasındaki makas daha da açılacak" uyarısında bulundu. Devletin hidrojen enerjisi yatırımlarını desteklemesi ve kullanımını teşvik etmesi gerektiğinin altını çizen Veziroğlu, bu amaçla Başbakanlığa bağlı Hidrojen Ekonomisi Kurumu (HEK) kurulması için teklif sunduklarını kaydetti.

"15 YIL SONRA ENERJİ İHTİYACIMIZ 3-4 KAT ARTACAK"

Bahçeşehir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şenay Yalçın da Türkiye'nin geçen yıl enerji ithalatına 29 milyar dolar harcadığını hatırlatarak, enerji ihtiyacı için alternatif ve yerli kaynakların kullanılması halinde bu rakamın 3 milyar dolara ineceğini savundu. Vatandaşların hidrojenin önemi konusunda eğitilmesi gerektiğinin önemine dikkat çeken Yalçın, bu amaçla üniversitelerde hidrojen enerji sistemlerine ilişkin bölümlerin açılmasının, liselerde hidrojen enerjisinin faydalarını anlatan dersler okutulmasının şart olduğunu dile getirdi. Yalçın, Türkiye'nin şu anda 40 bin megawatt enerji üretebilecek kurulu gücü olduğuna, ihtiyacının ise 140 bin megawatt civarında olduğuna dikkat çekerek, "Cumhuriyetimizin 100. yılında enerji ihtiyacımız bugünkü ihtiyacın 3-4 misline çıkacak. Şimdiden önlemimizi almalıyız" diye konuştu. Dünya üzerindeki savaşların büyük çoğunlukla enerjinin paylaşımı üzerine çıktığına vurgu yaparak, kolay erişilen ve bol olan hidrojen enerjisinin kullanılması ile savaşların da son bulacağını söyledi.

Reklam
Reklam

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oktay Alnıak ise, ilki iki yıl önce yapılan II. Uluslararası Hidrojen Enerjisi Kongresi ve Fuarı'na bu yıl 700'e yakın yerli ve yabancı uzmanın katılacağını belirterek, kongre boyunca hidrojen enerjisinin yaygın kullanımına ilişkin çözüm önerilerinin masaya yatırılacağını ifade etti. (ANKA)