Türkiye için pazar kaybı

ANKARA (İHA) - Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, olası bir Irak operasyonu, meydana gelecek pazar kaybı açısından değerlendirdiklerini ifade etti.

Devlet Bakanı Tüzmen, TOBB Ticaret Odaları Konsey Toplantısı'nın ardından Ankara Ticaret Odası'ndan ayrılırken basın mensuplarının sorularını cevapladı. Tüzmen, 'ABD, Irak'a operasyon için yığınak yaptı, Türkiye böyle bir operasyondan nasıl etkilenir?' şeklindeki soru üzerine, konuya dış ticaret açısından baktığını ifade etti.

Gelişmeler iyi yönde olmadığını söyleyen Tüzmen, Türkiye'nin Körfez Savaşı'ndan dolayı 1990-2000 aralığında çok büyük maliyetlerle karşılaştığını ifade etti. "Milli menfaatlerimiz neyi gerektiriyorsa onu yaparız" diye konuşan Tüzmen, Irak'ın, Türkiye'nin çok zor elde ettiği bir pazar olduğunu hatırlattı. Tüzmen şunları söyledi: "Irak, 50 milyon dolarlardan alıp da 1 milyar dolara getirdiğimiz önemli bir pazardır. Sınır komşumuz olması dolayısıyla gerek Güneydoğu Anadolu'nun, gerek Orta Anadolu'nun, gerek Doğu Anadolu'nun küçük ve orta boy işletmelerinin, mallarını rahatlıkla satabildikleri bir pazardır. Bizim açımızdan bu önemli. Pazar kaybımız, çevre ülkelerin pazar kaybı ve oradan yapacağımız taşımacılık, bütün bunlar etkileniyor. O bakımdan değerlendirmelerimizi yapıyoruz".

Reklam
Reklam