Türkiye, ihracat ülkesi oldu

İZMİR (İHA) - Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen İzmir'e gelerek, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) hizmet binasının açılışına katıldı. Bakan Tüzmen, Türk ihracatının artık kurumsallaştığını belirterek, "Özel sektörüyle, kamu sektörüyle artık ihracatı öğrendik. Türkiye ihracatçı bir ülke konumuna gelmiştir" dedi.

İzmir'deki Ege İhracatçı Birlikleri'nin Alsancak Limanı karşısındaki yeni hizmet binasının açılışına, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in yanı sıra Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Oğuz Satıcı, Ege İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkanı Servet Eröcal, İzmir Valisi Yusuf Ziya Göksu, EBSO Meclis Başkanı Kemal Çolakoğlu ve çok sayıda işadamı katıldı. EİB hizmet binasının yapımında büyük çaba sarf eden Deri İhracatçıları Birliği Başkanı Jak Galiko, Bakan Tüzmen'in çalışmalarının Türk ihracatına büyük bir ivme kazandırdığını söyledi. Galiko, "Sayın bakanım siz Türkiye'nin bulunmaz bir bakanısınız. Türkiye'nin geleceği ihracattır. Büyüme ancak ve ancak ihracatla olur. Sizin çalışmalarınız biz ihracatçılara çok büyük cesaret vermektedir. Bu nedenle sizi kutluyorum" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Daha sonra kürsüye gelen Ege İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkanı Servet Eröcal ise, hükümetin istikrarlı çalışmasının meyvelerini verdiğini ifade ederek, "Türkiye'de ihracat rekorları kırıldı. İhracatımız 50 milyar dolarları aştı. Kamu borçlarının çevrilebilirliği sağlandı. AB yolunda çok önemli adımlar atıldı. Umarız bütün bu olumlu gelişmeler sürekli olur" dedi. İzmir Valisi Yusuf Ziya Göksu da, 5 yıl gibi kısa bir sürede bitirilen hizmet binasının, İzmirliler'e yeni bir umut olması gerektiğini söyledi. Vali Göksu, "İzmir'de site ve imara takılmadan 5 yıl gibi kısa bir sürede bitirilen bu bina, bizlere ilerisi için bir umut ışığı olmuştur. Çünkü İzmir'de yarım kalmış çok sayıda bina vardır. Adliye Sarayı'mız bile 13-14 yılda tamamlanabilmiştir. Ben bu çalışmayı tamamlayan Ege İhracatçı Birlikleri'ne şükranlarımı sunuyorum" şeklinde konuştu.

Daha sonra kürsüye gelen Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, ihracatta son 12 aya bakıldığında önemli bir artış gözlendiğini ifade etti. Bakan Tüzmen, "Son 1 yıllık ihracatımız 54 milyar doları aştı. Bunu, bu değerli ihracat ailesi gerçekleştirdi. Onlar Türkiye'nin en önemli insanları. 1984'lerde bir yılda gerçekleştirdiğimiz ihracatı, şimdi 1 ayda gerçekleştirir olduk. Amacımız, Türkiye'nin ihracatının, ithalatından fazla olduğu günleri yakalamak. Önümüzde çok uzun bir yolumuz var. Ancak biz ihracatın ithalatı karşılama oranını yüzde 70'ler seviyesinde tutabilir ve üzerine çıkabilirsek, çok güzel bir başarı örneği vermiş olacağız" ifadelerinde bulundu.

Reklam
Reklam

"DEĞİŞİME İLK BAŞTA KARŞI KOYULUYOR" Devlet Bakanı Tüzmen, Türkiye'de değişimin kolay yakalanmadığını belirterek, "Değişimi herkes kolay algılamıyor. Değişim insanlara farklı geliyor ve herkes değişime ilk başta karşı çıkıyor. Tıpkı bugün ithalatçı birlikleri için karnından konuşanların yaptığı gibi. Herkes eskiyi muhafaza etmeye çalışıyor. Ama 5-6 sene sonra herkes şapkasını çıkarır, serbest bölgelerde, ihracatçı birliklerinde ve diğer örneklerde olduğu gibi herkes onun yanında yer almaya başlar" dedi.

Türkiye'de gelişmiş ülkelere yapılan ihracatın büyük bir artış gösterdiğini belirten Bakan, 1 Ocak-31 Mayıs tarihleri arasında İngiltere'ye yapılan ihracatta yüzde 46.2'lik, ABD'ye yapılan ihracatta yüzde 26.8'lik İtalya'ya yapılan ihracatta yüzde 30.6'lık, Fransa'ya yapılan ihracatta yüzde 43.5'lik, Hollanda'ya yapılan ihracatta yüzde 36.7'lik, Rusya'ya yapılan ihracatta yüzde 43.6'lık, Danimarka'ya yapılan ihracatta yüzde 39.2'lik ve İspanya'ya yapılan ihracatta ise yüzde 45.5'lik bir artış yakalandığını açıkladı. Bu oranların çok büyük bir anlam taşıdığını Tüzmen, "Bu, Türk ihraç ürünlerinin, Türk ihracatçısının hizmetinin kaliteli olduğunun açık bir göstergesidir. Biz artık kalite satıyoruz. Buna da zamanında kulp takmak isteyenler oldu. Rakamlar ortada. Biz istatistikleri ortaya koyarak konuşuyoruz. Hamasi nutuklar atmıyoruz" dedi. Türkiye'nin artık ihracatçı bir ülke olduğunu da kaydeden Tüzmen, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Reklam
Reklam

"Bütün bu rakamlar yaptığımız çalışmaların ihracatta ciddi stratejilerin oturtulduğunun göstergesidir. Ben zaten arkaya baktığım zaman şunu görüyorum; artık Türkiye'nin ihracatı kurumsallaşmıştır. Özel sektörüyle, kamusuyla ihracat öğrenildi. Artık Türkiye bir ihracatçı ülke konumuna gelmiştir. Bundan sonra bunun geriye gidişi yoktur. Türkiye, bu sene 140 milyar dolarlık dış ticaret hacmi ile dünyanın ilk 20 ülkesi arasında ileriye doğru hamle yapan ülke grubunda yer alacak. Hedefimiz 2006'da 75 milyar dolar, 2010'da 100 milyar dolarlık ihracata ulaşmak. 2023'te ise 500 milyar doları geçtiğimizi beraber göreceğiz. 1 Ocak ile 9 Haziran tarihleri arasındaki döneme bakıldığında yüzde 35'lik bir artış var. İhracat hamlemiz ciddi bir şekilde devam ediyor. Bundan sonraki hedefimiz, tarım ürünleri ihracatındaki payımızı da artırmak. Yunan adalarına yaş sebze meyve ihracatının çok önemli bir kalem olduğunu söylemek istiyorum. Yunanistan ile karşılıklı güven ve iyi niyete dayalı bir ihracat düzeni başlatmak istiyoruz. Adalar bizim için önemli bir kapı. Tıpkı sınır ticaretinde, kıyı ticaretinde olduğu gibi bunu da tutturacağız. Özellikle işlenmiş taze sebze ve meyveyi, önemli bir kapı olarak görüyorum."

Reklam
Reklam

Bakan Kürşad Tüzmen daha sonra, kurdeleyi keserek açılışı gerçekleştirdi. Katlarını tek tek gezen Tüzmen, binanın modern görüntüsüne hayran olduğunu söyledi.

AKILLI BİNA EİB'nin yeni hizmet binası 2000 yılında satın alınan 605 metrekare arsa üzerine, Mimar Şükrü Kocagöz tarafından çizilen mimari proje esas alınarak yaptırıldı. Ortalama 25 metre derinliğe inen toplam 63 kazık ve aynı derinliğe ulaşan 4 tarafı diyafram perde beton üzerinde 2 katı bodrum, 8 katı yer üstü katlar olarak inşa edilen hizmet binasının toplam brüt inşaat alanı yaklaşık 5 bin 677 metrekare.

Bodrum katlardaki otoparkı, 38 araç alma kapasitesine sahip. Mekanik (ısıtma-soğutma ve havalandırma, güvenlik, yangın,vb.), asansör, vb. tesisatları itibariyle akıllı bina özellikleri taşıyan yeni hizmet binasında, ihracatçılara etkin ve daha iyi hizmet sunulabilmesi için 5 toplantı salonu, 1 konferans salonu, 1 seminer salonu mevcut. Halen yaklaşık 100 personelin çalışmakta olduğu hizmet binasında, İGEME (İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi) Ege Bölge Müdürlüğü 3 çalışanı ile ihracatçı ve işadamlarına hizmet veriyor. Hizmet binasında ayrıca bir adet yemekhane ve pişirmeli mutfak sistemi mevcut. Bina, 7. kattaki konferans salonu, 172 kişilik izleyici koltuğu kapasitesi ile İzmir'de ihtiyaç duyulan toplantı salonu ihtiyacının giderilmesine katkıda bulunuyor.

Reklam
Reklam

2002 tarihinde kaba inşaatına başlanan EİB hizmet binası, 30 Mart 2004 tarihinde yapılmış olan geçici kabul ile birlik yetkililerine teslim edildi. Bina; sığınak, jeneratör odası, elektro-mekanik hacimler, kum filtresi ve 38 araç kapasiteli kapalı otoparkın bulunduğu 2 adet bodrum kat, giriş resepsiyon holü ve güvenlik merkezinin bulunduğu zemin kat, 4 adet toplantı salonu, 3 adet arşivin bulunduğu 5 adet ofis katı, seminer salonu, 108 kişilik yemek salonu ve bu salona gece gündüz hizmet verebilecek kapasitede bir adet endüstriyel mutfağın bulunduğu kat ve 1 adet 172 kişi kapasiteli konferans salonu, VIP yemek salonu ile fuaye barın bulunduğu katlar olmak üzere toplam 10 kattan oluşuyor.