Türkiye Ihracatı TURQUALITY Ile Artacak

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, küresel Türk markaları geliştirip ihracatı artırmayı hedefleyen TURQUALITY programı desteğinden faydalanan...

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, küresel Türk markaları geliştirip ihracatı artırmayı hedefleyen TURQUALITY programı desteğinden faydalanan marka sayısının 101’e çıktığını söyledi.

TURQUALITY programının emin adımlarla yoluna devam ettiğini belirten Bakan Çağlayan, konuyla ilgili açıklamasında, Program Yönetim Danışmanı olarak hizmet alınan firma sayısının da 5’e çıkarıldığını aktardı.Çağlayan, "Danışman firma sayısının 5’e çıkarılması ile birlikte süreç daha da hızlı işleyecek." dedi.

PROGRAM BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR

Reklam
Reklam

Programın yeni firma ve markalarla büyümeye devam ettiğine işaret eden Çağlayan, şunları ifade etti: "Bugün itibariyle TURQUALITY Programı’nda 89 firmanın 101 markası, programın hazırlık süreci olan Marka Programı kapsamında ise 37 firmanın 40 markası desteklenmektedir. Abdi İbrahim, Defacto ve Tat markalarının katılımıyla desteklenen marka sayısı 101’e ulaştı. Sürecin daha hızlı işlemesini sağlayacak önemli bir yenilik de danışman firma sayısının 5’e çıkarılmasıdır. Programa başvuran firmalara ön inceleme yapma ve ile Marka Programı’na dahil olan firmalar için Markalaşma Gelişim Yol Haritası oluşturulmasına ilişkin danışmanlık hizmeti verme konusunda, 5 firma Yönetim Danışmanı olarak yetkilendirildi. Programıa başvuran firmalar artık dünyanın önde gelen danışmanlık şirketlerinden Deloitte, Ernst&Young, PriceWater House Copers (PWC), Boston ConsultingGroup (BCG) ve McKinsey’den hizmet alabilecek. Bu sayede süreçler daha hızlanacak.

"MARKALAŞMA ÖNEMLİ ROL OYNAYACAK"

Ekonomi Bakanı Çağlayan, Cumhuriyetin kuruluşunun 100.yılı olan 2023 hedeflerine ulaşmak için mal ihracatında yüksek katma değer, ileri teknoloji, Ar-Ge ve markalaşmanın önemli rol oynayacağını vurguladı. Bu hedefe ulaşmada önemli araçlardan birinin TURQUALITY programı olduğunu kaydeden Çağlayan, "Desteklenen marka sayısının 101’e ulaşması, programın doğru yolda emin adımlarla ilerlediğini göstermektedir. Program kapsamında yer alan firmalarımızın ürünlerinin kilogram ihraç fiyatları, genel ürün ihracatımızın üstündedir. 2012’de kilogram başına ortalama ihraç fiyatımız 1.56 dolar olurken, aynı yıl itibarıyla TURQUALITY programına dahil firmaların ihraç ürünlerinin ortalama kilogram fiyatı 2,34 dolar seviyesindedir. Bu da TURQUALITY ve Marka Programları’nın katma değeri yüksek ürün ihraç etmede başarılı olduğunu ve doğru bir uygulama olduğunu göstermektedir. Programa katılan firma ve marka sayısının artması ile birlikte firmalarımızın kilogram başına ihraç ürün fiyatları daha da yükselecektir.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz