Türkiye ile Almanya arasındaki bilimsel işbirliği Antalya'da masaya yatırılacak

Türkiye ile Almanya arasında 50. yılını dolduran göç ve uyum politikaları, Antalya'da düzenlenecek bilimsel işbirliği...

Türkiye ile Almanya arasında 50. yılını dolduran göç ve uyum politikaları, Antalya'da düzenlenecek bilimsel işbirliği forumu ile masaya yatırılacak. İki ülkeden 200’e yakın bilim insanı ve kamu yöneticisi iki Türk-Alman işbirliğinin geleceğini ele alacak.

Akdeniz Üniversitesi AB Araştırma ve Uygulama Merkezi(AKVAM) ile 1925 yılında Almanya'nın demokratik yolla seçilen ilk cumhurbaşkanı Friedrich Ebert'in vasiyeti üzerine kurulan ve amaçlarından biri de uluslararası uzlaşmaya ve işbirliğine katkıda bulunmak olan Friedrich Ebert Vakfı'nın organize ettiği Türk-Alman Bilimsel İşbirliği Forumu 15-17 Mart tarihleri arasında Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde gerçekleştirilecek. Forum öncesinde Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Meral Gültekinile birlikte basın toplantısı düzenleyen AKVAM Müdürü Doç. Dr. Erol Esen, forum hakkında bilgi verdi. Esen, ilk defa düzenlenen forumda Türkiye ile Almanya arasında 50 yılını dolduran göç ve uyum politikaları ilişkisinin bugüne kadarki gelişim süreci, hangi projelerin üretildiği ve bunlarla ilgili deneyimlerin konuşulacağını söyledi. Foruma, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Federal Alman Eğitim ve Araştırma Bakanlığı'ndan 200'e yakın akademisyenin katılacağını aktaran Esen, etkinliğin yeni projelere kapı aralayabileceğini aktardı.

Reklam
Reklam

Almanya'da 4 milyona yakın Türk’ün yaşadığını, Türkiye'de ise enf azla yerleşik yabancının Almanlar olduğunu belirten Esen, "Almanya”da 70 bin Türk kökenli girişimci bulunurken, 1980'den bu yana Türkiye'de faaliyet gösteren 4 bin 500'e yakın Alman şirketi 9 milyar Euro’nun üzerinde yatırımla çalışmalarını sürdürüyor. Burada bilim, teknoloji ve araştırma bizim için çok önemli. Bu çalışmaya önem veriyoruz. Çünkü bilim ve teknoloji alanında yapılan ilk çalışma. Bu forumu ilerleyen yıllarda düzenli olarak yürütmeyi arzu ediyoruz.” diye konuştu. Esen, "Almanya'dan Türkiye'ye dönmek isteyen çok sayıda üniversite mezunu ve akademisyen var. Artık beyin göçü ters yönde işlemekte. Bu durum da Türk Alman işbirliği toplantısının önemini artıran etkenlerden." dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: