WASHINGTON (İHA) - Amerikan Washington Times gazetesinde Roland Flamini imzası ile yayınlanan bir makalede, Türkiye ile ilgili gerçeği yansıtmayan iddialara yer verildi. Makalede, Türkiye'de hafta sonu tatilinin Cuma ve Cumartesi günleri olduğu ileri sürüldü.
Roland Flamini imzalı makalede, Türkiye ile ilgili gerçek dışı öğelere yer verildi. UPI Haber Ajansı Editörü Flamini'nin yazısında, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki müzakerelerin kültürel engellerle dolu olduğu öne sürülürken, Türkiye'de hafta sonlarının Cuma ve Cumartesi günlerinden oluştuğu ve Türk yetkililerin Avrupa'da verdikleri bir kutlama kokteylinde portakal suyu ikram ettiği iddia edildi.
Yazıda, 2 ay önce Brüksel'deki Türk delegasyonunun, AB'nin Türkiye ile müzakerelere başlama kararı vermesinin ardından bir resepsiyon verdiği ve resepsiyonda 'İslami kurallara aykırı' olduğu gerekçesiyle alkollü içki yerine sadece portakal suyu ikram edildiği öne sürülüyor. 'Müslüman oldukları için alkol almıyorlar' ifadelerinin kullanıldığı makalede, AB yetkililerinin bu durumu, ilişkilerin komplike olduğunun bir göstergesi olarak saydığı belirtiliyor. Yazıda ayrıca, bir AB yetkilisinin, 'Şampanyaya karşılık portakal suyunu tercih edeceğini' belirterek kültür farklılığına değindiğine de yer veriliyor.
Türkiye'nin resmi olarak laik olduğu, ancak son zamanlarda 'İslami yeniden doğuş' yaşadığı öne sürülen makalede yer alan bir diğer 'çarpıcı' ve 'asılsız' iddia ise, AB ülkelerinde hafta sonları olan Cumartesi ve Pazar günleri ağır taşıtların trafiğe çıkmadığı, Türkiye'de ise hafta sonunun 'Cuma ve Cumartesi günlerinden ibaret olması' nedeniyle bu konuda bir uyuşmazlık yaşanabileceği. Bir günlük farkın ekonomik açıdan sorun çıkarabileceğini iddia eden yazar, Türkiye'de kati surette takip edilen Ramazan ayında da ekonomide yavaşlama gözlenebileceği ve bunun AB ekonomisine etkileri olabileceğini ileri sürüyor.
Bütün gerçeği yansıtmayan söylemlerine rağmen adından bahsedilmeyen AB yetkilisinin, Türkiye ile müzakerelerin başarılı sonuçlanacağını düşündüğü belirtilirken, müzakerelerin ön görülen 10 yıldan daha da uzun sürebileceğine vurgu yapılıyor. Falmini, yazısının sonunda Türkiye'nin AB'ye girmek istemesinin, Türkiye'nin ABD'ye katılmak istemesi kadar tuhaf algılandığını da iddia ediyor.