Türkiye ile ilgili raporu destekliyoruz

BRÜKSEL (İHA) - Avrupa Birliği-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Eşbaşkanı Joost Lagendıjk, Türkiye'de hiçbir şeyin değişmediğini söylemenin mümkün olmadığını, ancak hala yapılması gerekenler olduğunu belirterek, raporun tonunda da bunun vurgulandığını söyledi. Avrupa Parlamentosu (AP) Milletvekili Cem Özdemir ise, AB olarak Kıbrıs'ın kuzeyindekilere verdikleri sözleri yerine getiremediklerini ifade etti.

Joost Lagendıjk ile AP Milletvekili Cem Özdemir, 17 Aralık Zirvesi öncesi Türkiye ile ilgili taslak metni, düzenledikleri ortak basın toplantısında değerlendirdiler. Yeşiller olarak raporu desteklediklerini ifade eden KPK Eşbaşkanı Joost Lagendıjk, bunun müzakerelere başlamak için açık bir mesaj olduğunu kaydetti. Avrupa Parlamentosu Başkanı Joseph Borrell'le 2 Aralık'ta Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyaretteki izlenimlerini de anlatan Lagendıjk, "Pazar günü Diyarbakır'a gitti. Bu ziyaretimizde Diyarbakır Valisi, Belediye Başkanı, sivil toplum örgütleri ve avukatlarla görüştük. İnsan hakları örgütlerinde çalışanlara 5 yıl öncesine göre yüzde üzerinden değerlendirmesini sordum. Belediye Başkanı en iyimser olanıydı. Yüzde 50 oranında uyum olduğunu söyledi. Herkes şunun çok iyi farkında; orada yaşayan insanlar sorunlarla birebir yüzleşen insanlar. Mevcut koşulların çok iyi geliştiğini söylüyorlar. Bu oran şu anlama geliyor; henüz yolun yarısını katetmiş durumdayız. İdam cezasının kaldırılmış olduğunu, Devlet Güvenlik Mahkemeleri'nin kaldırılmış olduğunu düşünürsek, çok şüpheci ve hiçbir şeyin değişmediğini söylemeyelim. Hala yapılması gereken şeyler var. Raporun tonunda da bunun vurgulandığını görüyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

KPK Eşbaşkanı Joost Lagendıjk, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'le olan görüşmesinde de "sakin olun" mesajı verdiğini dile getirerek, "Onlara 'Basında çıkanlara tepki gösterirseniz çok yoğun şekilde açıklamalar yapmanız gerekir. Gergin olmayın. Kamuoyu bunların bir parçasıdır' dedim. Erdoğan bu oyunda son derece başarılı. Biz de şunu biliyoruz, onlar da; müzakereler diplomatlar tarafından bu tablonun arkasında yürütülüyor. Evet kamuoyunu dinleyin, ancak önemli olan bazı sonuçlar olacaktır. Bu sonuçlarda da daha ılımlı kararlar ortaya çıkacaktır diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Açıklamalarını Almanca yapan AP Milletvekili Cem Özdemir ise, Türkiye'nin Kıbrıs Rum Kesimi'ni tanıması konusundaki bir soruya, "Zirve öncesi Rum tarafının tanınması beklenmemeli. 17 Aralık zirvesinden sonra bir süreç başlayacaktır. AB olarak verdiğimiz sözler söz konusu. Biz adanın kuzeyindekilere verdiğimiz sözleri yerine getiremedik" yanıtını verdi.

Serbest dolaşım konusundaki bir soru üzerine Özdemir, "Serbest dolaşımda farklı çözüm önerileri getirildi. Bütün üyeler açısından bunlar gündeme gelmedi. Türkiye konusunda başka bir çözüm söz konusu olabilir. Benim çağrım iki şey üzerinde kurulması. Bugün baktığımızda özellikle serbest dolaşımın tamamen kaldırılması söz konusu olamaz. Türkiye de bu konuda ısrarcı olmamalı. Serbest dolaşımda zaman Türkiye'nin lehine işleyecektir" diye konuştu.

Reklam
Reklam