Türkiye ile KKTC deniz altından bağlanıyor

213 kilometrelik denizaltı fiber köprüsü ve 75 km karasal uzantı kuruldu.

-TURCYOS II Projesi kapsamında Gazimağusa (İskele) ve Hatay (Samandağ) arasında 213 kilometrelik denizaltı fiber optik kablo tesisi gerçekleştirildi. Bu denizaltı kablo projesini Girne ve Mersin (Bozyazı) arasında 1994 yılında tesis edilen TURCYOS I kablo sistemi ile entegre etmek amacıyla, İskele – Lefkoşa – Girne arasında KKTC’de 30 km yeni altyapı yapıldı ve 75 km karasal fiber optik kablo tesis edildi. Ayrıca proje kapsamında İskele, Lefkoşa ve Girne merkezlerinde bulunan enerji ve soğutma sistemleri yenilenme çalışmaları başlatıldı.

Reklam
Reklam

Sistem 7 ayda kuruldu
-Türk Telekom ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Telekomünikasyon Dairesi işbirliği ile hayata geçirilen TURCYOS II Kablo Sistemi Projesi’nin kurulumu için 12 Ağustos 2010 tarihinde tedarikçi firma ile sözleşme imzalandı. 20 Mart 2011 tarihinde kurulum tamamlandı.
- KKTC’de altyapı ve karasal fiber optik kablo tesisi ise 13 Aralık 2010 tarihinde tedarikçi firma ile sözleşme imzalanmasının ardından 19 Ağustos 2011 tarihinde tamamlandı.

24 fiberli denizaltı 48 fiberli karasal kablodan oluşan hat
-7 ay gibi kısa bir sürede kurulumu tamamlanarak hizmet vermeye hazır hale getirilen sistemi Gazimağusa (İskele) – Hatay (Samandağ) arasında konumlandırılan 24 fiberli denizaltı kablosundan oluşuyor. Bu kablo sistemine ilişkin İskele ve Samandağ birer terminal istasyonu bulunurken, Türkiye’de de Samandağ ile Hatay arasında DWDM sistemi bulunuyor.
-İskele – Lefkoşa – Girne arasında tesis edilen karasal fiber optik kablo sistemi 48 fiberlidir. Bu fiberlerden 24 tanesi KKTC Telekom Dairesi’nin kullanımına tahsis edildi. Proje kapsamında İskele, Lefkoşa ve Girne’ye DWDM sistemleri kuruldu.

Reklam
Reklam

Hızla artan veri trafiği rahatlayacak
-Akdeniz’de mevcut kablo sistemi 1994 yılında Mersin (Bozyazı) ile Girne arasında TURCYOS I Projesi kapsamında tesis edilmişti. Gelişen teknolojilerin ve internet kullanımının giderek yaygınlaşmasıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin hızla yükselen sabit ve mobil ses trafiğini rahatlatmak ve tam korumalı servis vermek amacıyla TURCYOS II projesi hayata geçirildi.

Sistem Doğu Akdeniz’in internet trafiği için can damarı olacak
-TURCYOS II Kablo Sistemi ile TURCYOS I’in yedeklenmesi planlanırken aynı zamanda Güney/Güneydoğu illerimizin ihtiyaç duyduğu alternatif bir güzergâh da sağlanmış oldu.
-Sistem üzerine eklenecek Dallandırma Ünitesi sayesinde Doğu Akdeniz’e sahili olan ülkelere de denizaltı uzantı sağlanabilecek.

TURCYOS II, Türk Telekom’un bölgesel güç olma iddiasını güçlendirecek
-Stratejik önemi giderek artan Doğu Akdeniz’in internet erişimi için TURCYOS II büyük bir öneme sahip olacak. TURCYOS II sistemi JADI Link Projesi ve Pantel’in satın alınması ile bölgesel güç olma yolunda önemli adımlar atan Türk Telekom’un gücüne güç katacak.

Reklam
Reklam