"Türkiye ile müzakereye hazırız"

Suriye'de faaliyet gösteren Kürt örgütü PYD'nin lideri Salih Müslim, "Türkiye ile müzakere yapmaya hazırız. Türk hükümetine ve halkına karşı değiliz" dedi.

Salih Müslim, Erbil'de yayınlanan Rudaw gazetesine verdiği röportajda, Suriye rejimi ile bir ilişkilerinin olmadığını söyledi. Müslim, Suriye rejiminin hala güçlü olduğunu ve ordunun rejime bağlılığını vurguladı.

Müslim, Türkiye, İran ve Hizbullah'ın Suriye'nin durumunda büyük rol oynadığını belirterek, "Suriye'deki her muhalif grubun kendi yöntemi var, hükümet için bir benzerlik olduğu doğru. Müslüman Kardeşler ve aşırı uçtakiler Esat rejimine karşı savaşmak için Türkiye'den lojistik yardım alıyor. Rejimin pozisyonunu tutabileceğine inanıyorum. Winston Churchill "Eğer politika öğrenmek istiyorsanız Suriye'ye gidin' demiş" yorumunu yaptı.

Reklam
Reklam

Salih Müslim, "Biz Kürt bölgelerini koruyabileceğimiz için rejime tahliye etmek zorunda olduğunu söyledik. Aynı zamanda Türkiye'nin sınır bölgelerini de kontrol ediyoruz" dedi.

-"TÜRKİYE İÇİN PROBLEM YA DA TEHLİKE DEĞİLİZ"-

"Türkiye, PYD ve PKK'nın Suriye'nin Kürt bölgelerini kontrol edeceğinden korkuyor. Ankara ile müzakere yapar mısınız?" yönündeki bir soruya Müslim, şu yanıtı verdi:

"Türkiye ile müzakere yapmaya hazırız. Türk hükümetine ve halkına karşı değiliz. Biz Türkiye'nin aleyhinde konuşuyoruz çünkü Türkiye doğrudan Suriye'nin iç işlerine müdahale ediyor. Türk yetkililer, Suriyeli muhaliflere eğer Salih Müslim'i grup dışına çıkartırsanız onları 60 milyon dolarla mükâfatlandıracağını söylüyor. Türkiye, diğer muhalif gruplar ile müzakere yapıyor fakat bizimle yapmıyor. Biz Türkiye için bir problem ya da tehlike değiliz." (ANKA)

(AT/HF)