Türkiye ile yakın ilişkiler istiyoruz

Alman Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı Angela Merkel, Türkiye ile her şart altında yakın ilişkiler istediklerini söyledi.

Başbakan olması beklenen Merkel, bugün başkent Berlin'de Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Franz Müntefering, Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Genel Başkanı Edmund Stoiber ve Brandenburg Eyaleti Başbakanı Matthias Platzeck (SPD) ile birlikte koalisyon sözleşmesini basına tanıtarak, gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

Merkel, Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin bir soru üzerine, "Türkiye'nin AB üyeliği konusunda koalisyon sözleşmesinde ayrıntılı bir şekilde görüşlerimize yer verdik. Bu sonucu açık bir süreç. Dikkat edilmesi gereken 2 husus var. Bunlardan biri AB'nin genişleme yeteneği, diğer de Türkiye'nin yerine getirmesi gereken Kopenhag kriterleri" dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye ile müzakerelere başlanacağını ve bu konuda bu yasama döneminde karar verilmeyeceğini hatırlatan Merkel, "Bu uzun bir süreç olacak. Bu yasama döneminde karar alınmayacak bir konuda şimdilik ayrıntılı bir şekilde konuşmaya gerek yok. Türkiye için şu mesaj önemlidir: Her halükarda Türkiye ile yakın ilişkiler istiyoruz. Şimdi görüşmeler sürdürülecek ve daha sonra da tüm dostluğumuzla sonucun ne olması gerektiğini görüşeceğiz" diye konuştu.