Türkiye imalat sanayi satın alma endeksi yükseldi (2)

İSTANBUL, 1 Aralık (DHA) - HSBC Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Kasım'da, üst üste dördüncü ayda da artarak,

İSTANBUL, 1 Aralık (DHA) - HSBC Türkiye İmalat Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Kasım'da, üst üste dördüncü ayda da artarak, 52.2 düzeyine çıktı.

Markit tarafından HSBC için hazırlanan PMI Kasım ayı dahil olmak üzere üst üste dördüncü ayda da herhangi bir değişiklik olmadığına işaret eden 50,0 değerinin üzerinde ölçülerek, Haziran ve Temmuz'da yaşanan kısa bir gerileme döneminin ardından imalat ticaret koşullarının iyileşmeye devam ettiğine işaret etti.

PMI üst üste, beş yılı aşkın bir süredir birbirini izleyen ay dizilimi bakımından en uzun süre olan, dördüncü ayda da artarak, Şubat ayından bu yana en yüksek düzey ve uzun vadeli ortalama değeri olan 51.0'i geçerek, 52.2 düzeyine ulaştı.

Reklam
Reklam

HSBC Türkiye Baş Ekonomisti Melis Metiner, son PMI araştırma bulguları hakkında yaptığı değerlendirmede, imalat sanayiinin Kasım ayında güçlü bir büyüme performansı sergilediğine dikkat çekerek, "Üretim hacmi, alınan siparişler ve istihdam endeksleri bir önceki aya göre ivme kazanarak artış gösterdiler. Girdi ve çıktı fiyat endeksleri fiyat artışlarına işaret etseler de, bu artışların hızı geçmişe göre daha düşük seviyelerde kaldı" dedi ve şöyle devam etti:

"Türkiye ekonomisi dördüncü çeyrekte pozitif bir görünüm sergilemekte. İç talep, son birkaç aydır destekleyici parasal koşullarla beraber ivme kazanırken, ihracat için alınan siparişlerde de Kasım ayı itibariyle sınırlı bir artış gerçekleşti. Hem iç hem de dış talep koşullarındaki bu toplarlanma ile beraber dördüncü çeyrekte üretim hacmi üçüncü çeyreğe göre hızla arttı. Petrol fiyatlarındaki düşüş ve Türk Lirası’ndaki dengelenme ise enflasyonist baskıları sınırlayan iki faktör olarak öne çıkıyor."

SİPARİŞ DÜZEYİ ARTTI
İmalat sektöründe yeni sipariş düzeyi Kasım ayı dahil olmak üzere üçüncü ayda da arttı. Büyüme ivme kazanmaya devam ederek, Şubat ayından bu yana en yüksek ve geçmiş anket verileri bağlamında güçlü bir seviyede seyretti. Zayıf bir hızda olsa da, yeni ihracat siparişlerinde son üç aydan beridir ilk kez büyüme meydana geldi.

Reklam
Reklam

ÜRETİMDE ARTIŞ BÜYÜMEYİ DESTEKLEDİ
Artan yeni iş düzeyi, Kasım ayında üretimde meydana gelen büyümeyi destekledi. Dahası, büyüme oranı son üç ay boyunca ivme kazanarak, Şubat ayından bu yana en yüksek hızla arttı. Buna rağmen, imalat sektöründe bekleyen iş seviyesi son dokuz aydan bu yana ilk kez arttı.

İSTİHDAMDA DA ARTIŞ VAR
Türk imalatçılar Kasım ayında da personel alımına devam ettiler. Sektörde kesintisiz mevcut istihdam dizilimi bu ayla birlikte beş buçuk yıla yayılmış oldu. Dahası, son dönemde büyüme hızı ivme kazanarak Ekim 2013'ten bu yana ölçülen en güçlü seviyede seyretti.

SATIN ALMA FAALİYETLERİ
Fabrika çıkışlarına paralel bir trend gösteren satın alma faaliyetleri, üst üste dördüncü ayda da arttı ve bu artış Şubat'tan bu yana ölçülen en hızlı seviyede gerçekleşti. Bu durum, tedarikçiler üzerinde baskı yaratırken, girdi teslimat süreleri marjinal bir seviyede de olsa, üst üste ikinci ayda da uzadı. İmalat firmalarında satın alma stokları birbirini takip eden sekizinci ayda da düşüş gösterirken, mamul mal stoklarıenvanterleri Şubat 2012'den bu yana gözlenen en yüksek hızla arttı.

Reklam
Reklam

GİRDİ FİYATLARI ENFLASYONU
Türk imalat sektöründe girdi fiyatları enflasyonu geleneksel zayıf seviyelerinde seyretmeye devam etti ve Kasım ayında son dört ayın en düşük seviyesine geriledi. Fabrika çıkışları enflasyonu da uzun vadeli anket ortalamasına nazaran daha yavaş bir şekilde ilerledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: