Türkiye insan kaçakçılığı izlenme listesinde

WASHINGTON - ABD Dışişleri Bakanlığı'nın insan kaçakçılığı raporunda Türkiye, "kadın ve çocukların özellikle cinsel sömürü amacıyla kaçırıldığı geçiş noktası ve son durak" olarak nitelendirildi.

Bakanlığın, 2005 yılı raporunun Türkiye kısmında, bazı kadın, erkek ve çocukların da zorla çalıştırılmak üzere kaçırıldığı, "Türk vatandaşlarının ülke içinde cinsel sömürü ve zorla çalıştırılmak amacıyla ülke içinde kaçırıldığına dair artan kanıtlar bulunduğu" savunuldu.

Kurbanların çoğunun, Doğu Avrupa ve eski Sovyet Cumhuriyetleri'nden, özellikle Moldova, Ukrayna, Rusya, Azerbaycan, Kırgızistan, Gürcistan, Romanya, Kazakistan, Özbekistan ve Belarus'tan geldiği belirtildi. Türkiye, raporda, "izleme listesindeki" 2. kategori ülkeler arasında yer alırken, "Türk hükümeti, insan kaçakçılığının ortadan kalkması için gereken asgari standartları tam anlamıyla uygulamıyor. Ancak bu yönde ciddi bir çaba gösteriyor" denildi.

Reklam
Reklam

Raporda birinci kategoride yer alan ülkeler, gereken asgari standartları tam anlamıyla uygulayan ülkeler sınıfına girdi. Üçüncü kategoride yer alan ülkelerse insan kaçakçılığıyla mücadelede asgari standartları bile uygulamayan ve bu yönde hiçbir çaba sarf etmeyen ülkeler oldu.