'türkiye İnsan Kaynağının Belirlenmesi Projesi' Tanıtım Toplantısı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, YÖK Kanunu’nda değişiklik yapılacağını belirterek, “Yüksek öğretimin piyasaya...

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, YÖK Kanunu’nda değişiklik yapılacağını belirterek, “Yüksek öğretimin piyasaya duyarlı bir yüksek öğretim durumuna gelmesi gerekiyor. Öyle meslek okulları açıldı ki piyasa karşılığı yok. İnsanlar piyasada karşılığı olmayan meslekleri okumaya devam ediyorlar” dedi.

Bakan Ergün, bakanlığın SETA Vakfında düzenlenen 'Türkiye İnsan Kaynağının Belirlenmesi Projesi' tanıtım toplantısına katıldı. Burada bir konuşma yapan Bakan Ergün, son 10 yılda ekonomide gerçekten önemli bir değişim yaşandığını, ekonominin büyüdüğünü söyledi. Bugün Türkiye’nin 152 milyar dolar ihracat yapan bir ülke konumuna geldiğini, 3 bin 500 dolar olan kişi başına düşen gelirin 10 bin dolara çıktığını belirten Bakan Ergün, “Orta gelir seviyesindeyiz. Bunu daha ileri seviye taşımalıyız. Bunu insan kaynağı ile yapacağız. Bunu yaparken alelade ürünler üreterek yapamayız. Teknolojimizi geliştirmek zorundayız 10 yıl önce kullanılan teknolojiler düşük teknolojiler. Yüzde 25 indi. Yüzde 70’ler seviyesinde orta teknolojilerde odaklandık” dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye’nin demokrasi ve hukuk alanında da orta seviyede olduğunu belirten Bakan Ergün, “10 yılda önemli reformlar. yaptık. Bunlar bizi orta hukuk, orta demokrasi seviyesini getirdi. Önümüzde süreçte bunu ileri demokrasi seviyesine taşımak lazım. Önümüzdeki 10 yılda bu orta düzeyden yüksek seviyeye taşımamızı lazım. Bunu taşıyabilmek için bilgiye dayalı işler yapmamız lazım” diye konuştu.

Sanayi bölgelerine yetişmiş eleman vermek için eğitime büyük önem verdiklerini belirten Bakan Ergün, bu kapsamda Organize Sanayi Bölgelerinin meslek liseleri kurmalarını sağladıklarını, anımsattı. Bakan Ergün, özel sektöre meslek lisesi açma imkanı verdiklerini ve bunları bakanlık olarak destekleyeceklerini söyledi. Sosyal yardımların insanların çalışmayı zayıflattığı yönünde gözlemlerin olduğuna işaret eden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile bunu gözden geçirdiklerini söyledi.

YÖK Kanunu’nda değişiklik yapılacağını bildiren Bakan Ergün, şunları söyledi:

Reklam
Reklam

“YÖK Kanunu ile piyasaya duyarlı bir eğitim verilip verilmediği konusunda bir değerlendirme yapacağız. Öyle meslek okulları açıldı ki piyasa karşılığı yok. İnsanlar piyasada karşılığı olmayan meslekleri okumaya devam ediyorlar Bizim piyasada olmayan ya da çok sınırlı olan ama üniversite eğitimi bunun 10 katı. Mutlaka bizim üniversite eğitimini gözden geçirmemiz gerekiyordu. Pastaneciler bile sorun yaşıyorlar garsonluk için çok insan başvuruyor ama pasta yapan için başvuru yok. Elinden iş gelecek pasta yapacak adam bulamıyor. Araştırmaya göre garsonluk ta yapmak istemiyor insanlar mavi yakanın cazip hale geleceği şartları ayrıca konuşmak lazım Bir lokantada komi başvurusu çok olurken aşçı sayısı bulamıyor. Bunların birçoğu eleman bulamam diye büyüme yapmıyor. Piyasa, ‘Evet ben bu elamı bulabilirim, şuradan yetişiyor’ demeli. Yüksek öğretim piyasaya duyarlı bir yüksek öğretim durumuna gelmesi gerekiyor."

Firmaların da nitelikli hale gelmesi gerektiğine işaret eden Bakan Ergün, firmaların kurumsallaşmaya ihtiyacı olduğunu söyledi. Bilinçsizce işletme açıldığını ifade eden Bakan Ergün, işletmelerin bugün ömürlerinin ortalama 4-5 yıl olduğuna dikkat çekti. Ergün, bu konuda işletmelerin eğitilmesi gerektiğini, KOSGEB’in bu konuda çok önemli bir işlevi olduğunu ifade etti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: