Türkiye, insansız hava aracı satacak

ANKARA - Türkiye, yurtdışına, güvenlik başta olmak üzere her türlü faaliyetlerde kullanılan yüksek teknoloji ürünü ve insansız hava araçları satacak.

İnsansız hava araçlarının üreticisi Global Teknik A.Ş, İtalya ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden gelen talepler doğrultusunda bu ülkeler için üretim çalışmalarına başladı.

Global Teknik A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Karalar, insansız hava araçlarının herhangi bir olumsuzluk sırasında insani risk faktörünün ortadan kaldırılması nedeniyle günümüzde büyük önem taşıdığını belirtti.

Reklam
Reklam

Şirketin 5 yıl önce bu konuda çalışmaya başladığını anlatan Karalar, kısa sürede sıvı yakıtlı ilk insansız hava aracını geliştirdiklerini söyledi.

Gelişen teknolojilerle pilli ve elektrik motorlu uçakların üretimine geçtiklerini dile getiren Karalar, "Şu anda hem hafiflik hem de uçuş güzergahı açısından son derece gelişmiş bir ürüne sahibiz ve buna ihtiyaç duyan kurumlara, askeriyeye satılması için gayret sarf ediyoruz" dedi.

Geliştirdikleri insansız uçağın kanat boyunun 150 santimetre, toplam ağırlığının ise 3 kilo 400 gram olduğunu belirten Karalar, uçağın elden atılması nedeniyle herhangi bir piste ihtiyaç duyulmadığını, inişlerin ise gövde üzerine gerçekleştirildiğini bildirdi.

Karalar, uçağın, üzerindeki özel kamerasıyla elde ettiği her türlü görüntüyü ve koordinat bilgilerini yer istasyonuna aktarabildiğini söyledi.

Uçağın saatte 65 kilometre hızla uçabildiğini ve havada 1 saat 15 dakika kalabildiğini anlatan Karalar, 3 bin metreye kadar çıkabilen uçağın ortalama 500 metre yükseklikte uçurulduğunu belirtti.

Reklam
Reklam

Karalar, bu tür araçların havadan yapılan her türlü aktivitede kullanabileceğine dikkati çekerek, söz konusu uçakların orman yangınlarında, yol, trafik ve petrol boru hatlarının kontrollerinde kullanılabileceğini bildirdi.