Türkiye, Irak için bir köprü

ANKARA (İHA) - TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk işadamlarının Irak'ta gerçekleştirdikleri girişimlere destek sağlamak ve yeni girişimlerin önünü açmanın yanında, bu coğrafyada iş yapmak isteyen diğer ülke işadamlarına Türkiye'nin kilit konumunu vurgulamak amacıyla Bağdat'a gittiklerini söyledi.

Hisarcıklıoğlu, "Dünya kamuoyuna bu coğrafyada Türkiye'nin olduğunu, birlikte iş yapabileceğimizi bir kez daha vurgulamak istedik" dedi. Hisarcıklıoğlu'nun birlik genel merkezinde düzenlediği basın toplantısına, Irak ziyaretine katılan Türk Müteaahhitler Birliği Başkanı Nihat Özdemir, Irak Koordinatörü Büyükelçi Amhet Ökçün, Dış Ticaret Müsteşarlığı Genel Müdürü Tevfik Mengü, TOBB/DEİK Türk-Irak İş Konseyi Başkanı Ercüment Aksoy da katıldı. TOBB'un Türk girişimcisinin uluslararası pazarlara başarılı biçimde entegre olması yönünde bir çok girişimde bulunduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, bu çerçevede, dün, başkanlığında, Dışişleri Bakanlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, basın mensupları ve özel sektör temsilcilerinden oluşan 20 kişilik bir heyetle, Irak Koalisyon Geçici Yönetimi'nin (CPA) Amerikalı Yöneticisi Paul Bremer'in daveti üzerine Bağdat'a bir ziyaret gerçekleştirdiklerini söyledi. Hisarcıklıoğlu, ziyaretin gerçekleşmesine katkı sağlayan Başbakanlık, Genelkurmay Başkanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı'na da teşekkür etti.

Reklam
Reklam

Irak ile 2003 yılında 980 milyon dolar olan ticaret hacmininin bu yılki hedefinin 1.5 milyar dolar olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, Türk işadamlarının Irak'ta gerçekleştirdikleri girişimlere destek sağlamak, yeni girişimlerin önünü açmak ve aynı zamanda bu coğrafyada iş yapmak isteyen diğer ülke işadamlarına Türkiye'nin kilit konumunu vurgulamak amacıyla Bağdat'a gittiklerini söyledi. Hisarcıklıoğlu, "Dünya kamuoyuna bu coğrafyada Türkiye'nin olduğunu, birlikte iş yapabileceğimizi bir kez daha vurgulamak istedik" dedi. Ziyaretin Irak'a Türkiye ve dünyada ilk üst düzey ticari heyet ziyareti olduğunu hatırlatan Hisarcıklıoğlu, Irak'ın yeniden yapılanma sürecinde Türk iş dünyasının varlığını ve niteliklerini CPA ve Irak Geçici Yönetimi düzeyinde göstermek istediklerini kaydetti. Hisarcıklıoğlu, ABD'liler ve Irak'lıların bugün halen önümüzdeki dönemde ne yapmaları gerektiğini tartıştığını ve bu tartışmanın henüz devam ettiğine dikkat çekerek, "Bu tartışma sürecinde Türkiye olarak bütün ağırlığımızı koyarak katılmamız lazım. Şimdiden Irak'ın ve bölgenin geleceğine ilişkin kendi projelerimizi ortaya koymamızı sağlayacak bir mekanizmayı oluşturmaya başlamamız lazım. İşte bunun için Irak'a gittik" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

'IRAK İÇİN TEK DOĞAL KÖPRÜ TÜRKİYE' Hisarcıklıoğlu, Irak ziyaretinde, başta CPA'nın Amerikalı yöneticisi Premer başta olmak üzere Irak Geçici Yönetim Konseyi Başkanı Muhsin Abdülhamid, CPA Özel Sökter Geliştirme Direktörü Thomas Foley ve diğer ilgili kişilerle biraraya geldiklerini söyledi. Irak'ın yeniden yapılanması meselesinde orta vadeli bir yaklaşıma ihtiyaç olduğunun altını çizen Hisarcıklıoğlu, "Irak'ın dünya ekonomisine entegrasyonunda tek doğal köpre Türkiye'dir. Türk iş dünyası olarak, bunu rahatlıkla yapabiliriz. Bu projenin kısa vadeli olmadığı da ortadadır" diye konuştu. Hisarcıklıoğlu, ziyarette genel olarak, Irak'ta normalleşmeye dönük atılmakta olan adımlara ilişkin görüşlerin yanında, Irak'ın dünya ekonomisi ile bütünleşmesinde Türkiye'nin sağlayabileceği katkıları da dile getirdiklerini belirtti. Bunun yanında, kısa vadede çözülmesi gereken ticari problemleri ve çözüm önerilerini de ilettiklerini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, bu kapsamda, Irak'ın kuzeyindeki İbrahim El-Halil Sınır Kapısındaki 'haraç' uygulamasının sona erdirilmesi istediklerini ve düzenlemin Suudi Arabistan, Ürdün ve Kuveyt sınır kapıları ile uyumlaştırılmasını talep ettiklerini bildirdi.

Reklam
Reklam

Hisarcıklıoğlu, ayrıca, Musul, Baiji, Bağdat ve Kerkük'te güvenliği sağlanmış TIR parklarının oluşturulması ve ilk aşamada Bağdat yakınlarında güvenli mal depolama merkezinin Türk firmalar tarafından kurulmasının ticaretin artırılmasına katkı sağlayacağını anlattıklarını söyledi.

Bremer ile yapılan görüşmede, Bremer'in Irak'ın toprak bütünlüğünün korunması hususunda ABD'nin çok net bir politikası olduğu ve Irak'ta etnik ve dini temele dayanan bir federatif yapı kurulamayacağının altını çizdiğini bildiren Hisarcıklıoğlu, Irak'a yapılan ticaretin ve Irak'ta yapılmak istenen yatırımlar önündeki engeller ve sorunlar konusunda Irak Yönetimine en üst düzeyde bilgi verdiklerini, çözüm önerilerini ve projeleri sunduklarını kaydetti. 13-14 Mart 2004 tarihinde Irak'lı müteahhitler ve nakliyeciler ile Türk müteahhitler ve nakliyecilerin Irak'ta bir araya gelmesinin kararlaştırıldığını belirten Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

"Nisan ayı ortasında, ihalelerdeki ana yükleniciler belli olduktan sonra, Irak'ta ana yükleniciler ile müteahhitler ve inşaat malzemesi tedarikçilerini bir araya getirecek bir toplantı gerçekleştirilecektir. Bu toplantıya, Türk taşeron ve tedarikçiler de davet edilecektir. Irak'taki temaslarımızın daha ayrıntılı bir değerlendirmesinin yapılabilmesi için, Şubat ayı içinde merkezi Washington'da bulunan CSIS ile müşterek bir toplntı gerçekleştirilecektir. Toplantıya Iraklılar da davet edilmiştir. Birliğimizce Gaziantep'te 29-30 Nisan 2004 tarihinde Irak'ın yeniden yapılanması konusunun işlenceği ve firmalar arası görüşmelerin yapılacağı bir 'iş formu' gerçekleştirilecektir. Foruma Irak'tan önemli ölçüde destek aldık".

Reklam
Reklam