'Türkiye, Irak'taki Enerji Fırsatını Kaçırmamalı'

Petro ve doğalgaz ihtiyacının neredeyse tamamını yurtdışından karşılayan Türkiye'nin komşusu Irak'taki enerji fırsatlarını kaçırmaması gerektiği...

Petro ve doğalgaz ihtiyacının neredeyse tamamını yurtdışından karşılayan Türkiye'nin komşusu Irak'taki enerji fırsatlarını kaçırmaması gerektiği ifade edildi. İstanbul Genç Girişimciler Derneği (İSGİD) Yönetim Kurulu Üyesi Bora Can Yıldız, "Teksas’ta 1 milyon, bütün Irak’da sadece 2 bin petrol kuyusu var. Mevcut enerji rezervleri işlenmeye başlandığında sadece Ortadoğu'da değil, dünyada da enerji ve güç dengelerinde ciddi bir değişime neden olacak. Tahmin edilen petrol rezervi 143 milyar varil, gaz rezervi de 126 trilyon kübikfeet." diyerek, bu ülkedeki enerji varlığına dikkat çekti.

Reklam
Reklam

Ortadoğu ve özelinde Irak'ın dünyanın önemli enerji merkezleri arasında yer aldığına dikkat çeken Bora Can Yıldız, aynı zamanda Irak ve Ortadoğu'da inşaat işleri yapan EID İnşaat'ın yönetim kurulu üyesi. Bölgedeki diğer ülkelerde, enerji kaynaklarının çoğunu işleyecek tesisler ve hatta ihtiyaçtan daha fazlasının inşaa edilmiş durumda olduğunu dile getiren Yıldız, "Ancak Irak için bir fark var. Bu bölgedeki doğal kaynaklara ulaşacak ve işleyecek tesisler henüz daha kurulmamış durumda. Önümüzdeki dönem, 100 milyarlarca dolarlık yatırım yapılacak bu ülkede." ifadelerini kullandı. Irak'taki yatırım fırsatlarının pek çok ülkenin dikkatini çektiğini ve pek çok uluslararası konferansın ana gündem maddesini oluşturduğunu aktaran Yıldız, şöyle devam etti:

"Örneğin geçtiğimiz günlerde Middle East Business Intelligence (MEED) tarafından Dubai'de düzenlenen Irak Enerji Projeleri Konferansı'nda bu konu ele alındı. Ben de ana konuşmacı idim. Bu konferansı, hem hükümet sözcüleri, hem uluslararası enerji şirketlerinin yöneticileri, hem danışman şirketler, hem de bölgede iş yapan büyük inşaat şirketleri takip etti. Aynı platformda tecrübelerini ve geleceğe dair planlarını paylaştılar ve ortak noktalar bulmaya çalıştılar. Konferansın ana konuları da şöyleydi; petrol rezervleri ve önümüzdeki 20 yıllık üretim projeksiyonu, bu üretimin ülke ve dünya ekonomilerine etkileri, gazın üretimi işlenmesi için gerekli tesislerin kurulumu, Irak Stratejik Boru Hattı'nın lansmanı ve alternatif boru hatları. Bunlar içinde Türkiye üzerinden olması düşünülen günlük 2 milyon varil kapasiteli bir hat da var. Ayrıca petrolü Akabe Limanı'ndan Akdenize bağlayacak Irak Ürdün Stratejik Boru Hattı. Güney Petrollerini Arap Körfezi'ne bağlayacak yeni bağlantılar. Petrol çıkarma işleminde kullanılacak su ile ilgili yapılması gereken yatırımlar ki bu da milyarlarca dolar tutuyor yine."

Reklam
Reklam

Türkiye ile Irak arasında ticarete dikkat çeken İSGİD Üyesi Yıldız, yakın komşusunun Türkiye'ye sunduğu diğer fırsatlarla ilgili olarak da şunları aktardı:

"Biliyorsunuz Irak Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı ilk 3 ülkeden biri. Aynı zamanda Irak’ın yeniden yapılanmasında, bizim gibi Türk şirketlerinin katkısı büyük. Ayrıca Irak petrollerinin kuzeyden dünyaya açılmasında, mevcut ve yeni düşünülen boru hatlarında Türkiye stratejik bir öneme sahip. Bir-iki rakam ile özetlemek yerinde olur sanıyorum, çok uzun vadede değil, kısa vadedeki projeksiyondan bahsedelim. 2013-2017 yılları arasında petrol ve gaz için yaklaşık 200 milyar dolarlık bir yatırım var, bunun 100 milyar doları petrol ve gazın çıkarılması, 40 milyar doları gaz endüstrisi, 30 milyar doları rafineri ve ilgili tesislerin kurulması, 30 milyar doları ihracat altyapısı ile ilgili.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: