Türkiye-İran doğalgaz anlaşmasının yankıları sürüyor

TAHRAN (İHA) - İran Petrol Bakanı Kazım Veziri Hamane, İran doğalgazını almak isteyen Avrupa ülkelerinin Türkiye ile görüşmelere başladıklarını söyledi.

İran ve Türkmenistan doğalgazının Avrupa pazarına ulaştırılmasını öngören Türkiye ve İran arasındaki doğalgaz ön anlaşmasının yankıları devam ediyor. Keyhan gazetesinde yer alan habere göre, İran Petrol Bakanı Kazım Veziri Hamane, Türkiye ve İran arasındaki ön anlaşmadan sonra Avrupa ülkelerinin İran doğalgazını almak için Türkiye ile müzakerelere başladığını bildirdi. Avrupa'nın aşırı derecede doğalgaza ihtiyacı olduğunu belirten Hamane, doğalgazı Avrupa'ya ulaştıracak Nabucco hattı ile ilgili sorunların öncelikle Türkiye ve Avrupa ülkeleri arasında halledilmesi gerektiğini söyledi. Nabucco boru hattı projesiyle Rus doğalgaz şirketi Gazprom'un tekelinde olmayan doğalgaz kaynaklarının İran, Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve Avusturya üzerinden Avrupa pazarına ulaştırılması öngörülüyor.

Reklam
Reklam

Rus doğalgaz şirketi Gazprom ve İtalyan doğalgaz şirketi Eni arasında imzalanana son anlaşmayla ilgili de değerlendirmede bulunan Hamane, hiçbir doğalgaz projesi ve anlaşmasını tehdit olarak görmediklerini belirtti. Avrupa ülkelerinin doğalgaz ihtiyacının günden güne arttığına işaret eden Hamane, Gazprom ve Eni arasındaki anlaşmanın, Türkiye-İran anlaşmasına alternatif olamayacağını söyledi. ABD'den sonra Rus doğalgaz şirketi Gazprom da İran-Türkiye doğalgaz ön anlaşmasına tepki göstermişti.

Bu arada, Milli İtimad gazetesi de uluslararası ilişkilerden sorumlu eski Petrol Bakan Yardımcısı Muhammed Hadi Nejad Hüseyniyan'ın İran doğalgazının satılması ile ilgili görüşlerine yer verdi. Hüseyniyan, İran doğalgazının Barış boru hattı projesi ile Pakistan ve Hindistan'a satılmasını öngören taraflar arasındaki mutabakatı eleştirdi. İran'ın menfaatlerinin korunması şartıyla söz konusu projenin hayata geçirilmesinin Asya'da güvenlik ve istikrara yardımcı olacağını ifade eden Hüseyniyan, Pakistan ve
Hindistan'a hesapsızca imtiyazlar verilerek giderlerin gelirlerden çok olmasının iftihar vesilesi olmayacağını söyledi. Söz konusu mutabakatın İran'ı bu ülkelere 25 sene boyunca ucuz fiyata doğalgaz satmaya mecbur edeceğini belirten Hüseyniyan, Pakistan ve Hindistan'a satılması öngörülen doğalgaz fiyatının Türkiye'ye satılandan yüzde 32 daha ucuz olduğunu bildirdi. İran'ın, Hindistan ve Pakistan'ın enerji tüketimini sübvanse etmemesi gerektiğini kaydeden Hüseyniyan, anlaşmanın yürürlüğe girmesinin Türkiye ile olan anlaşmayı etkileyebileceği imasında bulundu. Hüseyniyan, Hindistan ve Pakistan'a hangi gerekçelerle ucuz doğalgaz satıldığının Türkiye'yi ikna edici bir şekilde açıklanması gerekebileceğini bildirdi. Hindistan ve Pakistan arasındaki sorunlara göndermede bulunarak İran'ın doğu yerine Türkiye aracılığıyla batıya doğalgaz satmasının daha akıllıca olacağını belirten Hüseyniyan, İran'ı Avrupa'ya bağlayan Türkiye'nin rolünün önemine değindi.

Reklam
Reklam