ANKARA (ANKA) – Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, arz açığı nedeniyle, Türkiye'nin izole bölge besleme yöntemiyle İran'dan elektrik alması için düzenleme hazırladı. Bu çerçevede Türkiye, İran'a komşu bir bölgeyi Türkiye şebekesinden ayırıp İran şebekesine bağlayarak doğrudan elektrik alımında bulunabilecek.
ANKA'nın edindiği bilgiye göre, Enerji Bakanlığı, Elektrik Piyasası Kanunu'nda yapılacak değişiklik taslağına isim belirtmeden İran düzenlemesini koydu.
-ARZ GÜVENLİĞİNDE SIKINTI OLURSA UYGULANACAK-
Düzenlemeye göre, uluslararası enterkoneksiyon şartı oluncaya kadar, Türkiye elektrik sisteminde arz güvenliğinin sıkıntıya düşmesi, iletim ve/veya dağıtım şebeke kısıtı oluşması durumlarında Bakanlık görüşü doğrultusunda ülke içerisinde oluşturulacak izole bölge besleme yöntemiyle elektrik enerjisi ithal edilebilecek.
İzole bölge besleme yöntemi, bir alanın mevcut ülkenin elektrik şebekesinden ayrılıp, komşu ülkenin elektrik şebekesine bağlanması anlamına geliyor. Böylece ayrıca bir yatırım yapılmadan doğrudan elektrik temin edilebiliyor.
-ALANI İRAN'A BAĞLAYIP İÇERİYİ RAHATLATACAK-
Sistem uygulandığında Türkiye İran sınırında bir bölgeyi Türkiye şebekesinden ayırıp İran şebekesine bağlayacak. Söz konusu bölgeye Türkiye şebekesinden verdiği elektriği de arz sıkıntısı yaşanan diğer bölgelere kanalize edebilecek.
Teorik olarak Türkiye'nin sözkonusu uygulamayı gerçekleştirebileceği üç komşusu bulunuyor. Trakya'nın belli bir bölümü için Bulgaristan ile bu sistemi uygulamak teknik olarak mümkün olmakla birlikte, Bulgaristan elektrik arz sorunu yaşadığı ve Türkiye normal yolla da elektrik alımını kestiği için mümkün görülmüyor. Rusya ile de böyle bir sistemin kurulması teorik olarak olasılık bulunmakla birlikte pratikte mümkün görünmüyor. Bu durumda geriye yalnızca İran kalıyor.
-İRAN ANLAŞMASININ DEVAMI-
İran sözkonusu sistemin uygulanmasının kolay olduğu tek komşu ülke konumunda bulunuyor. Yeni düzenleme 20 Kasım'da Ankara'da Enerji Bakanı Hilmi Güler ile İran Elektrik Bakanı Perviz Fettah tarafından imzalanan elektrik anlaşmasının devamı niteliğinde olacak.
Anlaşmaya göre; İran'da toplam 10 bin MW (megavat) gücünde hidroelektrik santralleri kurulacak. Bunları da Türkiye'deki özel şirketler yapacak. Karşılıklı santral kurulması kapsamında; İran'da yapılacak santrallerde Türk şirketinin payı yüzde 49, İran şirketinin payı yüzde 51, Türkiye tarafında kurulacak santrallerde ise Türk şirketinin payı yüzde 51, İran şirketinin payı yüzde 49 olacak. Khoy-Başkale-Van elektrik iletim hattının geliştirilmesi ve kapasitesinin artırılması, Doğubeyazıt-Bazargan elektrik iletim hattı üzerinde yapılacak çalışmaların detaylandırılması ve Türkiye-İran arasında 2 bin MW elektrik alışverişi yapılacak hat üzerindeki çalışmalar da anlaşma kapsamında bulunuyor.