Türkiye İran'ı 'idam haberleri' nedeniyle kınadı

Dışişleri Bakanlığı, İran'da çıkan ve Suudi Arabistan'da infaz edilen idamlar ile ilgili olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı itham eden haberler nedeniyle Tahran yönetimini kınadı. İran'ın Ankara Büyükelçisi bakanlığa çağrıldı.

Dışişleri Bakanlığı, İran basınında çıkan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Suudi Arabistan'da infaz edilen idamlar arasında bir bağ kurulan haberler nedeniyle Tahran yönetimini kınadı.

İran'ın Ankara Büyükelçisi, Dışişleri Bakanlığına çağrıldı ve bu tür yayınlara derhal son verilmesi istendi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şu ifadelere verildi:

"Bugün Bakanlığımızda görüşülen İran'ın Ankara Büyükelçisi'ne, İran resmi makamlarına bağlı bazı basın organlarında yayımlanan haberlerde, Sayın Cumhurbaşkanımızın geçtiğimiz günlerde Suudi Arabistan'a gerçekleştirdikleri ziyaret ile sözkonusu ziyaretten sonra bu ülkede infaz edilen idam cezaları arasında bağ kurulmasını ve doğrudan Sayın Cumhurbaşkanımızı itham eden ifadelerde bulunulmasını şiddetle kınadığımız ve komşu İran halkında Sayın Cumhurbaşkanımız aleyhinde bir kanaat oluşturmayı hedefleyen bu tür yayınlara derhal son verilmesini istediğimiz bildirilmiştir.

Reklam
Reklam

"Büyükelçiye ayrıca, yabancı diplomatik misyonların dokunulmazlığının ev sahibi ülkenin sorumluluk ve güvencesi altında olduğu, bu nedenle Tahran'daki ve Meşhed'deki Suudi Arabistan büyükelçiliği ve başkonsolosluğuna yönelik saldırıların hiçbir şekilde kabul ve izah edilemeyeceği vurgulanmıştır."

Erdoğan, 'iç hukuk meselesi' demiştiSuudi Arabistan'ın önde gelen Şii din adamlarından Şeyh Nemr Bakır En-Nemr dahil 47 kişiyi idam ettiğini açıkladığı 2 Ocak'tan bu yana Tahran ile Riyad arasında artan gerilim, bölgesel bir krize dönüşüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Çarşamba günü yaptığı açıklamada krizle ilgili olarak İran'ı suçlamıştı.

Erdoğan, Suudi Arabistan'daki idamların bu ülkenin iç hukuk meselesi olduğunu söylemişti.

[TIKLAYIN - ERDOĞAN: SUUDİ ARABİSTAN'DAKİ İDAMLAR İÇ HUKUK MESELESİ](Filename: 160104_erdogan_suudiarabistan_aciklama http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2016/01/160104_erdogan_suudiarabistan_aciklama)

Suudi Arabistan'da son olarak idam edilen 47 kişiden 46'sının Sünni olduğunu belirten Erdoğan, "Bir tanesi de Şiadır. Bu onların kararı, tasvip edip etmemek ayrı konu. Mısır'da bine aşkın insan hakkında idam kararı verildi. Ey dünya nerdesin?" demişti.

Reklam
Reklam