"Türkiye işlerini borçla çeviriyor"

İZMİR (İHA) - Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen, Türkiye'de bakanlığına bağlı altyapı yatırımları için 2004 yılı bütçesinden 500 trilyon para ayrıldığını belirterek, "Türkiye bütün işlerini borçla çeviriyor. İsraf etmeden işleri en iyi şekilde yapmak lazım. Parayı çok dikkatli harcamalıyız" dedi.

Bakanlığına bağlı yatırımları incelemek üzere dün akşam İzmir'e gelen Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen, sabah saatlerinde İnciraltı'ndaki bir kafeteryada basın mensupları ile birlikte kahvaltı yaptı. Bu sırada açıklamalarda bulunan Bakan Ergezen, İzmir'de çok önemli olan çevre yolunun bitirilmesi için 200 milyon dolara ihtiyaç bulunduğunu, bu ve benzeri yatırımları gerçekleştirmek için ise hükümet olarak israftan kaçındıklarını söyledi.

Reklam
Reklam

Yerel yönetimlerin önemli finansal kaynağı olan İller Bankası'nın çok önemli sorunları bulunduğunu kaydeden Bakan Ergezen, İller Bankası'nın sorunlarının yüzde 90 seviyesinde olduğunu, bunun da Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu belirtti.

Bakan Ergezen, Türkiye'de kadastro çalışmalarını 3 yılda bitireceklerini ifade ederek, "Kadastro bilgilerinin tamamı, bilgisayar ortamına aktarılacak. Harita bankacılığını kuracağız. Seçimlerden önce Pınarbaşı Yarış Pisti siyasi malzeme yapılmak istendi. Burası Karayolları Genel Müdürlüğü'ne ait bir yerdi. Biz bu pisti İzmir'e verdik. İlerde de siyaset malzemesi yapılabilir diye valilikle biraraya gelerek, köklü bir çözüm bulduk ve pisti 7 trilyon karşılığında özel idareye verdik. Bu para, İzmir'de çevre yollarına harcanacak. Karayolları yapımında ciddi bir ödeneğe ihtiyaç var. Bu parayı, Seferihisar, Ahmetli-Menderes ve diğer yollarda kullanacağız" diye konuştu.
Buca, Gaziemir ve Bornova afet konutlarının tapu işlemlerini 24 günde tamamladıklarını belirten Bakan Ergezen, Urla ve Seferihisar'da da deprem konutlarını bitirdiklerini, Konak Pier'in açıldığını kaydederek, projeleri şu şekilde sıraladı:

Reklam
Reklam

"Bornova Topçu Tugayı'nın olduğu yerdeki ölüm noktasını değerlendirdik. Şimdi ihaleye çıkaracağız. İzmir çevre yolunun beton çalışmaları bitmiş. Kilometre maliyeti, hemen hemen 10 milyon dolar. Yani 1 km yol 15 trilyon. Yıllardan beri devam ediyor oluşunu buna bağlamak lazım. Türkiye bütün işlerini borçla çeviriyor. İsraf etmeden işleri en iyi şekilde yapmak gerek. Parayı çok dikkatli harcamalıyız. Çevre yolunun bitirilmesi için 200 milyon dolara ihtiyaç var. Bu sene 20 milyon dolar harcandı. Bu proje, bizim önceliğimizde olan bir proje, bunu bitireceğiz. Bu sene, İzmir'e yollar için 107.7 trilyon ödenek ayrıldı. Sene sonuna kadar bu para, 130 trilyonu bulacak. Türkiye için bu rakam 500 trilyon. Bunun 130'u İzmir'e ayrılıyor. Torbalı-Ödemiş-Kiraz yolunun, acil bir kamulaştırma sorunu var. Bunu da çözdükten sonra işe hız vereceğiz. Manisa-İzmir yolunun da yüzde 90'ını bu sene bitireceğiz. İzmir-Aliağa-Ayvalık yolunun 47 km'sini de yıl sonuna kadar bitirmiş olacağız."
Bakan Zeki Ergezen, Büyükşehir Belediyesi'nin yapımına karşı çıktığı Kordonyolu Üst Geçidi için ise, "Konak'taki Varyant Kavşağı'nı ve Kordonyolu'nu tamamlayacağız. İzmir'in menfaati neyi gerektiriyorsa, biz onu yapacağız. Hizmetlerden halkın memnun olması gerekiyor. İnsanlara danışmadan, olaylara bakmak yanlıştır. Bu yüzden 'Kordonyolu yapılsın mı, yapılmasın mı?' sorusunu halka soracağız" dedi.
Bakan Ergezen, açıklamalarının ardından yatırımları inceleme gezisine başladı.

Reklam
Reklam