Türkiye İsrafı Önleme Vakfı 100. Şubesini Sarıkaya’da Açtı

Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) tarafından Türkiye Grameen Mikro Finans Programı kapsamında Yozgat’ın Sarıkaya ilçesine...

Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) tarafından Türkiye Grameen Mikro Finans Programı kapsamında Yozgat’ın Sarıkaya ilçesine 100. mikro kredi şubesi açıldı.

Açılış törenine eski İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu, Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı, Sarıkaya Kaymakamı Yaşar Dönmez, Sorgun Kaymakamı Levent Kılıç, TİSVA Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül, Doç. Dr. Fetin Rüştü Yıldız ve çok sayıda davetli katıldı. Abdulkadir Aksu, yaptığı konuşmada, mikro kredi projesini başından beri desteklediğini belirtti. Aksu, "Üç nedenden dolayı destek veriyorum. Birincisi hükümetlerimizin sosyal politikalarına uyum sağladığı için İkincisi ve önemlisi kadına yönelik bir proje olduğu için. Kadınlarımızı kendi işinin sahibi yapmak isteyen bir proje olduğu için destek verdim. Üçüncü de istihdama katkıda bulunduğu için destek verdim." dedi.

Reklam
Reklam

Mikro kredi ile kadınların kimsenin kapısına gitmeden devlet kapılarında dolaşmadan, o aldığı ufacık bir kredi ile kendi işini kurduğunu anlatan Aksu, "Bu krediyle kendi işinin sahibi olabiliyorlar. Artık kendisi para araştıran değil, devlete vergi ödeyen bir hale geliyor. Bu çok önemli bir başarıdır. Çok önemli bir gelişmedir. 68 ilde 100 şubeye ulaşan mikro kredi projesi örnek bir projedir. 60 bine yakın hanım kardeşim kendi işinin sahibi, kendi dükkânın sahibi oldu. Yanında insanları çalıştırıyor. Bir takım insanlarda ekmek parası kazanma imkânı veriyor. Bu projede emeğe geçen herkese teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Vali Abdulkadir Yazıcı da mikro kredi projesinin örnek bir proje olduğunu, küçük finansmanlarla çok büyük işler yapılabildiğini söyledi. Yazıcı, şunları ifade etti: "Türkiye’de birçok hayırlı iş büyük reklamlarla başladı. Birçok ümit yüklenmesine rağmen ancak zamanla projelerin arkasında duran kalmadığını gördük. Mikro kredi, büyük reklamlarla adını duyurmadı. Belki bu yüzden Mikro krediye destek olmak için insanlar akın akın koşmadı. Hep mesafeli duruldu. Eğer 10 yıl sonra, 10 binlerce insanı ardına ve içine almışsa bu proje demek ki isabetli bir proje ve ayakları üzerinde duran ülkemiz insanları için elzem bir projedir. Ben bu vesileyle projenin başından beri görev alan emek veren herkese teşekkür ederim.”

Reklam
Reklam

Mikro krediyi tek başına bir kurtuluş olarak görmemek gerektiğini söyleyen Vali Yazıcı, şöyle devam etti: “Mikro kredi insanlara balık yemeği, değil balık tutmayı öğretiyor. Sizler mikro kredi ile çalışmayı üretmeyi ve kendine güvenmeyi kazanacaksınız. İnanıyorum ki kısa süre içerisinde bir kitle oluşacak; atıl bir şekilde duranlar, durma alışkanlığını yenerek aktif bir şekilde kendi çapında bir iş adamı ve iş kadını gibi çalışmaya başlayacak."

Turizmin Sarıkaya’da gelişmesiyle mikro kredi ile açılan birçok iş yerinin hediyelik ve süs eşyası gibi birçok farklı alanda hizmet vereceğini kaydeden Vali Yazıcı, "Sarıkaya ilçemizde bu proje daha farklı şekilde uygulanmaya başlanacak. Şu an Sarıkaya’da atıl duran onlarca motel var. Değerlendiremediğimiz güzel kaynağımız var. Sizlerin de bildiği gibi Sarıkaya Roma hamamımız var. İnşallah Kapadokya üzerinden başlayacak bir kültür turizmi ile Sarıkaya Roma Hamamı, tarihi eserleri önemli bir yer tutacak. Buraya gelen tur firmaları buradan Kerkeneze, Kazankaya ya da Büyüknefes üzerinden Hattuşaş’a gidecekler. Bunlar tabiî ki rüya değil. İnşallah bu gelişmeleri göreceksiniz." şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Konuşmaların ardından eski İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu, Bedirhan Özer’e, Vali Abdulkadir Yazıcı da Melek Erol’a temsili çek takdim etti. Etkinlik sonunda Aksu ve Vali Yazıcı, mikro kredi desteği alan bayanların ürettiği ürünlerin bulunduğu standı gezdi. Aksu burada torunları için hediyelik eşya aldı.

Sarıkaya Kaymakamı Yaşar Dönmez’i makamında ziyaret eden Aksu ve Yazıcı, daha sonra kaymakamlık binasındaki Türkiye Grameen Mikro Finans Programı Doç. Dr. Fetin Rüştü Yıldız Sarıkaya Şubesi’nin açılışını yaptı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: