Türkiye-İsrail-ABD ortak tatbikatı başladı

HAYFA (İHA) - Türkiye, ABD ve İsrail'in, Akdeniz'in doğusunda gerçekleştireceği müşterek hava ve deniz tatbikatı düzenlenen basın toplantısıyla başladı.

Türkiye-İsrail-ABD deniz ve hava kuvvetleri arasında yapılacak yıllık ortak arama ve kurtarma tatbikatı için Türk donanmasının 2 gemisi İsrail'in Hayfa limanına geldi. 21 Ağustos'a kadar devam edecek olan tatbikata Türk donanmasından "Gökçeada" fırkateyni ile "Bandırma" korveti yer alacak.

İsrailli General İlan Şrigyi'nin yöneteceği tatbikata helikopterler, keşif uçakları ve savaş gemileriyle, 3 İsrail hücumbotu, biri Amerikan 2'si Türk 3 firkateyn katılıyor. Ortak tatbikatla ilgili olarak Hayfa'daki İsrail donanma üssünde basın toplantısı düzenlenirken, tatbikatın savaş gösterisi için değil tümüyle insani amaçla yapıldığı vurgulandı.

Reklam
Reklam

Türkiye, "Güvenilir Denizkızı" tatbikatına bir helikopter ve bir sualtı taarruz timi de gönderdi. Toplantıya Türkiye adına katılan 4. Muhrip Filotillası Komodoru Deniz Kurmay Kıdemli Albay Şafak Yürekli, Türkiye'nin iki gemi ve helikopter ile tatbikatta hazır bulunduğunu söyledi.

İsrail Filotila komutanlarından Yoav Abergeil ise, bu yıl her 3 ülkenin katılımıyla yapılacak ortak arama kurtarma tatbikatının amacının, doğal afetler veya teröristlerce denizde değişik hedeflere yapılacak muhtemel saldırılar konusunda işbirliği olduğunu söyledi. Her 3 ülkenin askeri kuvvetlerinin, savaş gösterisi için değil tümüyle insani amaçla bir araya geldiklerini vurgulayan Abergeil, Akdeniz'de yapılacak tatbikatta helikopterler ve kurtarma timlerinin de yer alacağını kaydederek, Akdeniz'deki diğer ülkeleri de gözlemci veya katılımcı olarak tatbikata katılmaya davet etti.

Basın toplantısına ABD adına katılan ABD Büyükelçiliği'nde görevli Amiral Demetries A. Crimes katıldı. Tatbikat senaryosu, İsrail'in Hayfa limanından hareket eden uçak, helikopter ve gemilerin, uluslararası sularda yardım isteyen gemileri kurtarmalarını amaçlıyor. Tatbikat üç ülkenin askeri komuta merkezleri arasındaki eşgüdümü güçlendirmeyi amaçlıyor.

Reklam
Reklam