Türkiye ‘istasyon’ çöplüğü olacak

Petrol piyasasında değişiklikler içeren kanun değişikliği tasarısıyla akaryakıt istasyonları arasında şehir içinde 1, şehirlerarasında 10 kilometre olan mesafe sınırlaması kaldırılıyor.

Bayiler, “Ülke istasyon çöplüğüne dönüşecek” uyarısı yapıyor.

Hürriyet'ten Merve Erdil'in haberine göre Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Petrol Piyasası Kanun Değişikliği Tasarısı’nı değerlendirilmek üzere ilgili kamu kurumlarına gönderdi. Hürriyet’in ulaştığı taslaktaki radikal değişiklikler, sektörü şimdiden hareketlendirdi. Taslaktaki tartışılacak düzenlemelerden biri de akaryakıt istasyonları arasındaki mesafe sınırlandırılmasının kaldırılıyor olması. Buna göre, akaryakıt istasyonları arasında aynı yönde şehir içinde bir, şehirlerarasında 10 kilometre olan mesafe tahdidi (sınırlaması) kaldırılıyor. Sektör temsilcileri, mevcut koşullarda bile Türkiye’de akaryakıt istasyonu sayısının çok fazla ve bayi başına satışların çok az olduğunu vurguluyor.

Reklam
Reklam

2 KAMYONLUK SATIŞ
Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası (TABGİS) Başkanı Ferruh Temel Zülfikar, “Biz kaldırılmasını bırakın, bu tahdidin artırılmasının taraftarıyız. Yıllardır her yerde görüşlerimizi aktardık. Geldiğimiz bu nokta çok vahim” yorumunu yaptı. Zülfikar, Türkiye’de 13 bine yakın istasyon bulunduğunu, ancak istasyonlardaki satış ortalamasının çok düşük kaldığını belirterek, şöyle konuştu: “Türkiye’de istasyon başına satış ortalaması çok düşük, günlük dört bin litre civarında. İngiltere’de aynı oran yaklaşık 13 bin litre. Ağrı, Bitlis gibi bazı illerde satış ortalaması günlük 600 litre yani iki tane kamyonun aldığı akaryakıta eşit.”

İHTİYAÇ NEREDEYSE
İngiltere’de satış ortalamasının neden daha yüksek olduğunu sorduğumuzda, ülkenin 25 yıla yakın sürede 30 bin civarında olan istasyon sayısını, 8 bin 750 adede düşürdüğünü anlatan Zülfikar, şöyle devam etti: “Avrupa’da market bile açarken, ‘Burada açmayın, şurada boşluk var, orada açın’ diyorlar. Bizim önerimiz EPDK bünyesinde bir fizibilite kuruluşu oluşturulsun, istasyon açmak isteyen oraya başvursun, başvurulan bölgede bir istasyona ihtiyaç tespit edilirse açılsın, yoksa da açılmasın. Aynı yerde beş tane istasyon varsa, ‘Açamazsın’ desin. Boşluk olan bir noktaya yönlendirsin. Biz bir çap olarak incelendiğinde şehir içinde sınırlama iki kilometreye çıksın istiyorduk. Altyapısını hazırlamadan böyle bir kanun maddesi büyük ceza.”

Reklam
Reklam