"Türkiye istedi, generaller değişti"

Hükümetin “şahin” Genelkurmay Başkanı’nı 9 ay önce emekli etmesi Yunanistan’da kriz yarattı. Muhalefet, “Türkiye istedi kovdunuz” diye tepki gösterdi.

Hükümetin “şahin” Genelkurmay Başkanı’nı 9 ay önce emekli etmesi Yunanistan’da kriz yarattı. Muhalefet, “Türkiye istedi kovdunuz” diye tepki gösterdi.

Yunanistan’da hükümetin olağanüstü toplanan Savunma ve Dışişleri Konseyi’nin Genelkurmay Başkanı Dimitris Grapsas’ı 9 ay erken emekliye sevketmesi ülkede tartışma yarattı. Başbakan Kostas Karamanlis başkanlığında toplanan Konsey, geleneksel olarak kuvvet komutanları değişiminin yapıldığı mart ayını beklemeden Grapsas’ı emekli etti. Emekliliğe gerekçe olarak da “Grapsas ağustosta ikinci yılını doldurdu” denildi. Ancak hükümetin Yunanistan tarihinde daha önce görülmemiş bir şekilde kuvvet komutanlarını yazın ortasında görevden alması Yunan basınında ve muhalefet tarafından “Generallerin kellesi alındı” şeklinde yorumlandı. Graspas, “Hükümete bana iki dönem bu görevi yapma şansı tanıdığı için minnettarım” şeklinde açıklama yaparken, Karamanlis de hükümetin tüm generallerle gurur duyduğunu belirterek sürtüşme olmadığı mesajı vermek istedi. Ancak özellikle muhalefetteki PASOK ile LAOS partileri, görev değişikliğine büyük tepki gösterdi.

Reklam
Reklam

Yeni komutan ılımlı

PASOK tarafından düzenlenen basın toplantısında hükümetin Ege’de suların ısındığı bir dönemde plansız programsız atama yapmasının sorumsuzluk olduğunu belirtti. LAOS ise, “Türkiye istedi, generaller değişti” açıklamasını yaptı. Genelkurmay Başkanı Grapsas’ın Türkiye ile ilgili şahin tutumunun, Ege’deki adacıklara asker sevkıyatının basına sızmasının ve askerlik süresinin kısaltılmasına verdiği tepkinin erken emekliliğe neden olduğu iddia edildi. Yeni Genelkurmay Başkanı ise ılımlı bir komutan olarak tanınan Hava Kuvvetleri Komutanı Yannis Yingos oldu. Yingos döneminde Ege’de Türkiye ile askeri ve siyasi yakınlaşma stratejisinin uygulanması bekleniyor.