'Türkiye kara listeye girebilir'

Türkiye'nin terörün finansmanına ilişkin yasal düzenlemeyi yapması için verilen sürenin bu ay sona erdiği belirtildi.

LONDRA(ANKA) - Terörün finansmanı konusunda "ev ödevini" yapmadığı gerekçesiyle Türkiye'nin uluslararası finansal sistemde para aklanma ve terörün finansmanı ile mücadele veren FATF üyeliğinin askıya alınabileceği belirtiliyor. Financial Times gazetesi FATF'nin bu konudaki kararına ilişkin açıklamasını Cuma günü yapacağına dikkat çekerken "Türkiye'nin, İran ve Kuzey Kore'nin yer aldığı bankacılık kara listesine girmesi riski var" değerlendirmelerine yer verdi.

Financial Times gazetesi, Türkiye'nin "kara listeye" girmesi riski bulunduğunu kaydettiği haberinde Türk bankalarının Türk hükümeti için "gurur" kaynağı olduğunu, Türkiye'nin bütçe açığının beklenenden çok fazla büyüdüğü bu dönemde de banka özelleştirmelerinin de önemli bir gelir kaynağı olabileceğini belirterek Halkbank'ın yüzde 20'unun satılması kararına vurgu yaptı.

Reklam
Reklam

Vakıfbank ve Ziraat Bankası'ndaki kamu payının da bir kısmının gelecek yıl satışa konulması beklentilerinin arttığını kaydeden gazete, "Bütün bunlar nedeniyle Türkiye'nin bir bankacılık kara listesine dâhil edilmesi, zamanlama açısından hiç de uygun değil" yorumunu yaptı.

-"FATF OLDUKÇA SERT BİR UYARI YAPMIŞTI"-

Haberde uluslararası finansal sistemde para aklanma ve terörün finansmanı ile mücadele veren hükümetlerarası bir finansal çalışma grubu olan FATF'ın Haziran ayında Ankara'ya "oldukça sert bir uyarı" yaptığı belirtilerek FATF'ın "Terörün finansmanına ilişkin uygun yasal düzenlemeler Ekim 2012 itibarıyla kanunlaşmasa FATF, Türkiye'nin üyeliğine ilişkin görüşmeleri başlatacak" dediğine dikkat çekildi.

Bu bağlamda, FT, Standard Bank'dan Tim Ash'ın "Aslında Türkiye, İran ve Kuzey Kore gibi ülkelerin yer aldığı kara liste statüsüne doğru gider" sözlerine yer verdi.

Ancak FT, Türkiye'de binlerce insanın yargılandığı "tartışmalı davalara" dikkat çekerek Türkiye'nin terörizme ilişkin geniş tanımıyla ilgili büyük sorunları bulunduğunu, banka hesaplarının dondurulması konusunda hükümete daha çok yetki verilmesinin de insan hakları ihlallerinden kaygı duyanlar için olumlu bir adım gibi görünmediğini belirtti.

Reklam
Reklam

-MEHMET ŞİMŞEK: "YASAL DÜZENLEMEYİ HAZIRLADIK AMA GEÇİREMEDİK"-

Haberde Türk hükümetinin meselenin ciddiyetini bildiği belirtilirken Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in "Bu konuda çalışmamız gerekiyor ancak bir taahhüt var. Uluslararası standartları, yani FATF taleplerini, karşılayan bir yasal düzenlemeyi hazırladık. Bu düzenleme halen parlamentoda ancak onu geçirmeye henüz başaramadık" sözlerine yer verildi.

Düzenlemenin onaylanamamasının nedenlerinden biri olarak Şimşek, Türkiye'de normal olarak herhangi bir varlığın dondurulması için sadece bir devlet kurumunun bir talimatından çok bir mahkeme kararı alınması koşulunu gösterdi.