'Türkiye Kıbrıs'ı çözerse sorun biter'

BRÜKSEL (İHA) - Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Joost Lagendijk, "Türkiye, Almanya'nın dönem başkanlığı süresi içinde söz verdikleri gibi Kıbrıs sorununu çözerse, Türkiye'nin başındaki en büyük sorun da ortadan kalkmış olur" dedi.

25 AB üyesi ülkenin devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getiren Brüksel zirvesinin sona ermesinin ardından zirveyi ve Türkiye hakkında verilen kararın onaylanmasını değerlendiren Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Lagendijk, "Bu zirve gayet sıkıcıydı, çünkü her şeyden evvel Türkiye yoktu. Pazartesi günü AB Dışişleri Bakanları tarafından alınan karar balans niteliği taşıyor ve bence olumlu. Ankara Anlaşması hakkında Türkiye bu konudaki yükümlülüklerini yerine getirmediği için AB tarafından ceza verildiği söylense de, buna olumlu düşünerek bir anlam vermek ve etüt etmek gerekir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

AB'nin Türkiye ve birliğe yeni girecek ülkelere uygulanan bazı yeni politikalarını da değerlendiren Lagendijk, "Romanya ve Bulgaristan birliğe biraz daha erken alındı. Ancak yeni girecek olan ülkeler biraz daha gayret göstermeli. Sırbistan, Arnavutluk ve Türkiye için geçerli olacak. AB aldığı ülkelerde yaptığı bazı yanlışlıkları düzeltmeye çalışacak. Tabi Türkiye bu konuda ne zaman hazır olacağını gösterecektir. Ancak burada önemli olan müzakerelerin eksiksiz olarak devam etmesidir. Esasında 2004 yılından beri Türkiye ile müzakerelerin başlaması yönünde alınan kararlar Türkiye'nin çıkarınadır" şeklinde konuştu.

Üye ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getiren AB Zirvesi'nde, AB Dışişleri Bakanları tarafından hafta başındaki Genel İşler Konseyi'nde alınan Türkiye ile müzakerelerin kısmen askıya alınması kararı onaylanmıştı.

Bu karara göre Türkiye ile Gümrük Birliği'ni ilgilendiren 8 fasılda, malların serbest dolaşımı, iş kurma hakkı ve hizmet sunumu serbestisi, mali hizmetler, tarım ve kırsal kalkınma, balıkçılık, taşımacılık politikası, gümrük birliği ve dış ilişkiler müzakereler durduruldu.

Reklam
Reklam

Bu kararla, Türkiye Ek Protokol'den kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirinceye dek, müzakerelerin devam edeceği başlıklar da kapatılmayacak.