"Türkiye Kıbrıs'tan vazgeçmemelidir"

MALATYA (İHA) - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Türkiye'nin Kıbrıs'tan vazgeçmesi durumunda Akdeniz'den de vazgeçmiş olacağını söyledi.

İnönü Üniversitesi'nin 2004-2005 eğitim ve öğretim yılının resmi açılış törenine onur konuğu olarak katılarak burada bir konuşma yapan Rauf Denktaş, 12 Yunan adasının 13. Kıbrıs'a bağlanacağını ve Güney sahillerinde kımıldamak için özellikle zor günlerde Yunanistan'ın insafına kalınacağını belirtti. Denktaş, Kıbrıs'ta herkesin doğum gününün 20 Temmuz 1974 olduğunu, Türkiye'nin gelmemesi durumunda yok olacaklarını belirtti.

Reklam
Reklam

KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş, gelmiş geçmiş tüm Rum liderleriyle genel sekreterlerin nezaretinde görüştüğünü, görüşmelerin Türkiye ile birlikte milli bir dava çerçevesinde yürütüldüğünü ifade ederek, bunun Denktaş'ın davası olmadığını, Kıbrıs Türkü'nün de kendisini kurtarmak için bir dava gütmediğini, milli bir davasını müşterek savunduğunu aktardı. Denktaş, direnişlerini yanlış, hatalı uzlaşmazlık olarak değerlendirenlerin emperyalist olduğunu ve bunların her şeyi işlerine geldiği gibi değerlendirdiğini belirterek, Annan Planı'nın Rumların meselesini halletmek için yapıldığını dile getirdi.

Öğrencilerin ve öğretim görevlilerinin yoğun ilgi gösterdiği törende Denktaş, "Rumların 'Hayır' demelerinin nedeni, o çerçevenin var oluşu, dünyanın kendilerini meşru hükümet olarak tanıması, Avrupa Birliği'nin uluslararası antlaşmalarını çiğneyerek, Türkiye'nin haklarını görmezlikten gelerek, Türkiye'nin borç zaafından ve AB'ye girme istediğinden yararlanarak, Rumlar'ın istediği şekli Kıbrıs'a verme yaklaşımıdır. Anavatan referandumda Kıbrıs Türkleri'nin 'Evet' demelerini istedi ve evet çıktı. 'Evet' denildiği takdirde ambargo derhal kalkacak, izolasyondan kurtulacaktır. Ercan Havaalanı açılacaktı. 6 aydan bu yana hiçbir şey olmadı. Böyle bir tuzağa dünyanın hiçbir yerinde, hiçbir masum halk düşmemiştir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Denktaş konuşmasından sonra Atatürk ile ilgili bir şiir okudu.