Türkiye komşularından destek alma arayışında

İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi’nin beklenmeyen Türkiye ziyareti ABD medyasında yer aldı.

Wall Street Journal, İran’ın Türkiye’deki Kürtlere yardım ettiğini delillerle reddettiğine dikkat çekerken, Amerika’nın Sesi, Ankara’nın komşularından destek alma arayışında olduğunu ancak bölgesel gerilimin karışık durumda bulunduğunu belirterek, İran uzmanı Jamsid Assadi’nin, Türkiye ile İran arasındaki ilişkilerin artmasının Ankara’nın Tahran üzerinde güçlü baskıya devam edeceği anlamına geldiğini söylediğine dikkat çekti.

ABD’nin çok satan gazetesi Wall Street Journal, İran’ın Türkiye’deki Kürtlere yardım ettiğini delillerle reddettiğine dikkat çekerek, dışişleri bakanı Salihi’nin beklenmeyen Ankara ziyareti ile Tahran’ın Türkiye ile savaşta olan "Kürt militanlara" karşı mücadelede işbirliği sözü verdiğini yazdı.

Reklam
Reklam

Haberde, İran’ın PKK ile birlik olduğu spekülasyonlarını ortadan kaldırma arayışında olduğuna da dikkat çekildi.

-“TÜRKİYE VE İRAN AYNI TEHDİDİ PAYLAŞIYOR”-

Amerika’nın Sesi ise, Ankara’nın komşularından destek alma arayışında olduğunu ancak bölgesel gerilimin karışık olduğunu belirterek, Türkiye ve İran’ın aynı ortak tehdidi paylaştığını ve Salihi’nin Ankara ziyaretinde Türkiye’nin Kuzey Irak’ta devam eden operasyonlarında niyetinin ne olduğunu konusunda daha fazla bilgi ortaya çıktığını ifade etti.

Öte yandan, Ankara’nın NATO füze kalkanı radarının Türkiye’ye yerleştirme kararının ardından İran ve Türkiye arasında gerilimin arttığına işaret edildi.

Arap Baharı’nın, Ankara'nın “sıfır problem” stratejisini düşürmesiyle Türkiye’nin dış politikasında önemli bir değişiklik yaptığı, İran’ın, kendisini yalnızlığa iten batılı müttefiklerine rağmen Türkiye ile politik ve ekonomik bağları geliştirerek Ankara’nın “komşularla sıfır problem” dış politikasından yararlananlar arasında en önemli ülke olduğu savunuldu.

Reklam
Reklam

-“İRAN’IN TÜRKİYE’YE DAHA FAZLA İHTİYACI VAR”-

Habere göre, Fransa’da bulunan Burgundy Business School’da İran uzmanı Jamsid Assadi, Türkiye’nin nükleer programla ilgili AB ve ABD’nin İran’a karşı yaptırımlarını önemsemeye hazır birkaç ülkeden biri olduğunu söyleyerek, Türkiye ve İran arasındaki ticari ilişkilerin artmasının Ankara’nın Tahran üzerinde güçlü baskıya devam edeceği anlamına geldiğini savundu.

Jamsid Assadi, “İran izole oluyor. İran’ın Türkiye’ye Türkiye’nin İran’a olduğundan daha fazla ihtiyacı var ve İranlı basın Türkiye’yi eleştirmeye devam ediyor. Ancak, Türkiye her ne söylerse kabul ediyorlar. Her hangi bir fikirleri yok” dedi.

ANKA