WASHINGTON (İHA) - Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı'nın 2002 Dini Özgürlükler Raporu'nda Türkiye geçer not aldı.
"Kötünün iyisi" sayılabilecek "Belirli dinlere karşı ayrımcı kural ve politikaların uygulandığı ülkeler" kategorisine alınan Türkiye ile ilgili olarak raporda, "Türkiye'de din özgürlüğü anayasa tarafından garanti altına alınmış olmasına karşın hükümet özellikle laik devlet ve devletin birliğinin korunması ile ilgili bazı anayasal tedbirler aracılığıyla belirli dini gruplara kısıtlayıcı kurallar getiriyor" denildi.
Hükümetin aşırı dinciliği önlemek amacıyla sıkı tedbirler uyguladığının belirtildiği raporda, devlet daireleri, üniversiteler, okullar ve iş yerlerinde başörtüsü yasağının hala ülkede tartışılan bir konu olduğunun altı çizildi.
Aynı kategoride, Türkiye ile beraber değerlendirilen diğer ülkeler arasında Rusya, İsrail ve işgal altındaki topraklar, Malezya, Ürdün ve Moldova da yer alıyor.
EN KÖTÜ NOTU ALAN ÜLKELER Raporda en kötü notu Burma, Çin, Küba, Laos, Kuzey Kore ve Vietnam alırken "Azınlık" ya da "Kabul Görmeyen Dinler"e karşı devlet düşmanlığı başlığı altında ise İran, Irak, Pakistan, Suudi Arabistan, Sudan, Türkmenistan ve Özbekistan yer alıyor.
Raporun Dini özgürlükleri yaygınlaştırmakla ilgili çalışmalar bölümünde, Aralık 2001'de ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell'ın dini özgürlükler ile ilgili bazı konuları görüşmek üzere yüksek mevkideki Türk yetkililerle görüştüğü, 2002 Mayıs ve Nisan aylarında Dışişleri Bakanlığı Demokrasi ve İnsan Hakları Bürosu'ndan bir heyetin Türkiye'den bazı gruplar ile bir araya gelerek sorunlarını dinlediği ve halen Türkiye'deki ABD Büyükelçisi'nin sivil toplum örgütleriyle yakın temasta bulunarak dini özgürlükler konusunu takip altında tuttuğu, özellikle Heybeli Ada'daki Rum Okulu'nun yeniden açılması için Türk Hükümeti'ne baskı yapıldığı belirtildi.