İSTANBUL (İHA) - Otomotiv endüstrisinin ve ihracatın baş aktörleri, Türkiye'de krizden çıkış yolunun otomotiv sektörünün önünün açılmasıyla sağlanacağını vurguluyor.
ÖTV indiriminin otomotiv endüstrisini canlandırdığını, ancak 15 Haziran sonrasının kara kara düşündürdüğünü kaydeden sektör temsilcileri, hurda indiriminin bir an önce devreye girmesini istiyor.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de Almanya ve Fransa'daki hurda indirimini örnek göstererek, "Araç başına 2500 euro verdiler ve sektör çok canlandı. Bu bizim yan sanayicimizin ihracatını da artırdı. Bu konuda ülkemizde de hurda indiriminin iç pazarın canlanmasında önemli olacağını düşünüyoruz" dedi.
Türkiye'de global ekonomik krizi dünya ile entegre olan en fazla otomotiv endüstrisi hissederken, ülkenin krizden çıkmasının da bu sektöre bağlı olduğu üzerinde duruluyor. Otomotiv endüstrisine destek veren Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi de iç pazarın önemine değinerek Almanya ve Fransa'nın uygulamaya koyduğu hurda indiriminin Türkiye'de de gerçekleşmesinin ülke ekonomisini canlandıracağını söyledi. Uludağ Taşıt Araçları ve Yan Sanayi İhracatçıları Birliği (UTAYSİB) Başkanı Ferit Sünneli ise ÖTV indirimi ile Türk otomotiv endüstrisinde başlayan hareketliliğin devamı için, hurda indirimine ihtiyaç olduğunun altını çizerken, Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Ömer Burhanoğlu da krizin çıkış yolunun otomotiv üzerinden olacağını, bu nedenle bekledikleri indirimin bir an önce yürürlüğe girmesini istedi.
Otomotiv endüstrisi temsilcileri sektörün geleceği ve Türkiye ekonomisi için her fırsatta hurda indirimini dile getirirlerken, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'de ihracat şampiyonu sektöre destek verdi. Büyükekşi, ÖTV indiriminin otomotiv sektörüne olumlu etki yaptığını hatırlatarak, "Ancak İlk üç ayda satılan otomobillerin yüzde 74'ü ithal yüzde 26'sı da yerli otomobil satışlarından oluşuyor. Otomotivde ilk üç ayda yüzde 50'in üzerinde düşüş var. Üretimin yüzde 80'i de ihracata yönelikti. İhracatta önemli bir yere sahip otomotiv sektörünün ayakta kalabilmesi için şimdi geçici bir önlem olarak iç tüketimin canlandırılması gerekiyor" dedi.
"HURDA İNDİRİMİ ALMANYA VE FRANSA'YI CANLANDIRDI"
İç tüketim için de hurda indiriminin önemine değinen Büyükekşi, "Almanya ve Fransa hurda indirimi getirdi. Araç başına 2500 euro verdiler ve sektör çok canlandı. Bu bizim yan sanayicimizin ihracatını artırdı. Eskiden oto ihracatı daha yüksekken bu desteklerle şimdi yan sanayinin ihracatı arttı. Bu konuda biz hurda indiriminin önemli olacağını düşünüyoruz" şeklinde konuştu.
"SEKTÖRÜ KARA DÜŞÜNCELER SARDI"
Sektörün ayakta kalabilmesi için iç piyasanın da canlı olmasının gerektiğini kaydeden UTAYSİB Başkanı Ferit Sünneli ise ÖTV indiriminin piyasaya sadece moral verdiğinin altını çizerek, "Ne yazık ki, ÖTV indirimi 15 Haziran'da son bulacak. Otomotiv sektörü bu indirimden yeteri kadar fayda sağlayamamıştır. Türk otomotiv sanayi 15 Haziran sonrasını kara kara düşünmektedir" dedi.
Sünneli, "Uygulanmakta olan ÖTV indiriminin hurda indirimi ile desteklenmesi halinde, Türk otomotiv endüstrisi daha çabuk ayağa kalkabilecek. Bunu yakın zamanda uygulayan ülkeler var. Örneğin Almanya, hurda indirimi ile kendi iç pazarını yüzde 22 artırdı. Sektörün önemli ölçüde hareketlenmesini sağlayacağına inandığımız, hurda indirimi otomotiv endüstrisinin rahat bir nefes almasını sağlayacaktır" diye konuştu.
"ÖTV GEÇİCİ ÇÖZÜM"
TAYSAD Başkanı Ömer Burhanoğlu da ÖTV indirimini destek paketinin bir kurdelesi ve geçici çözümü olarak niteleyerek, "Oysa otomotiv sektörünün kalıcı önlemlere ihtiyacı var.
Ticari araçlar için de bir açılım şart. 16 yaş üstü için planlanan fakat devreye alınmayan hurda indirimi muhakkak tekrar düşünülmelidir. Yolda olduğunu sandığımız 'hurda araç indirimi' ve paketle ilgili diğer konuların hazirana kadar sonuçlanır diye umuyoruz" ifadesini kullandı.
Türkiye'nin krizden çıkış yolunun otomotiv üzerinden olacağını vurgulayan Burhanoğlu, "Otomotivi kurtarırsak Türkiye ekonomisini de kurtarmış olacağız" diyerek, sektörün ülke ekonomisindeki önemini ortaya koydu.