'Türkiye kuraklık ülkesi'

BURSA (İHA) - İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Bölümü ve Afet Yönetim Merkezi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Türkiye'nin bir kuraklık ülkesi olduğunu, kuraklığın milattan önceki yıllarda dahi yaşandığını kaydetti.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) tarafından Tayyare Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Kuraklık tehlikesi ve acil durum" konulu konferansta konuşan Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, küresel ısınma, kuraklı, alınması gereken tedbirler ve önümüzdeki yıllarda Türkiye'nin kuraklık haritasını ortaya koydu. Türkiye'nin bir kuraklık ülkesi olduğunu belirten Prof. Dr. Kadıoğlu, milattan önce 1200'lü yıllardan bu yana Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde kuraklıkla karşı karşıya kalındığını kaydetti. Yavaş yavaş ve sinsice gelen kuraklığın dünyada 31 afet arasından en büyük afet olarak seçildiğini anlatan Prof. Dr. Kadıoğlu, Türkiye'de ise deprem, yangın, su baskını, yer kayması, kaya düşmesi ve çığ afetlerinin sıralandığı 6 büyük afetin arasına kuraklığın alınmamasından yakındı.

Reklam
Reklam

"Taş düşmesinin afetten sayıldığı Türkiye'de kuraklığın afetten sayılmaması ilginç bir durum" diyen Prof. Dr. Kadıoğlu, şöyle devam etti:

"Deprem, sel baskınları ya da toprak kaymaları belirli canlıları etkiler. Ancak kuraklık bütün canlıları olumsuz etkiler. Suyun fiziksel döngüsünün bozulması anlamına gelen kuraklıkla ilgili hep konuşuluyor fakat kimse harekete geçmiyor. Çünkü Türkiye'de 'kriz yönetimi' diye bir mantık var. Önce krizin, afetin yaşanması bekleniyor. Sonra panik ya da vurdumduymazlık içerisinde hareket ediliyor. Ama dünya krizden önce 'risk yönetimi'ni uygulamaya koyuyor. Bizim de Türkiye olarak bir an önce risk yönetimi sistemine geçmemiz ve bazı krizleri ortaya çıkmadan engellememiz gerekiyor."

Bilim adamları olarak Türkiye'de oluşabilecek en kötü kuraklık senaryosunu çizdiklerini anlatan Prof. Dr. Kadıoğlu, 2030 yılında kışın 2 derece, yazın ise 3 derece sıcaklık artışı olacağını kaydetti. Bu rakamlar küçük gözükse de etkisinin büyük olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kadıoğlu, 150 bin yılda 1 derece artış ve eksilme ile buzul çağına girilip çıkıldığına dikkati çekti. Yağışlarda da yüzde 10'luk bir artış beklendiğini belirten Prof. Dr. Kadıoğlu, ancak sıcaklar sebebiyle yağmurun çok da etkili olmayacağını vurguladı.

Reklam
Reklam

"2007 SICAK GEÇECEK"

Türkiye'de önümüzdeki 6 ayın hava tahmin haritasını da çizen Prof. Dr. Kadıoğlu, yağışların normal olacağını, ancak hava sıcaklığının mevsim normallerinin yüzde 40 üzerinde olacağını kaydetti. Türkiye'de kişi başına düşen yıllık su miktarının 650 metreküp olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kadıoğlu, 2100 yılında bu oranın 3'te bir oranına düşeceğini bildirdi.

Türkiye'nin 2020 yılında su stresi yaşayacak ülkeler arasında yer aldığına da dikkati çeken Prof. Dr. Kadıoğlu, "Kuraklık; yağışların oranı, yeraltı su kaynaklarının yeterliliği gibi tespitler ile belirlenebilir. Ancak kuraklık bir parametreye göre açıklanamaz. Çünkü havanın ne zaman, nasıl hareket edeceğini, hangi yıl kuraklık olup hangi yıl olmayacağını bilemezsiniz. Kuraklığın ciddi bir afet olduğu göz önünde bulundurularak su politikaları belirlenmeli. Su kaçakları engellenmeli. Sulama sistemleri sarfiyata neden olmayacak şekilde düzenlenmeli. Evimizin musluğundaki contadan, tarlalarda kullanılan sistemlere kadar her şey tasarrufa yönelik kullanılmalı. Her ilçeye meteoroloji istasyonu kurulmalı. Bir istasyonun maliyeti 10 bin dolar. Bunu her yerel yönetim yapabilir. En önemlisi bir kuraklık planı yapılmalı. Yerel yönetimler ya da merkezi idare tarafından her yıl su bütçesi belirlenerek, kentlerdeki önemli su havzalarına su takip sistemi kurulmalı" diye konuştu.

Reklam
Reklam

"TÜRKİYE'DE 25 ÇEŞİT AFET VAR"

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sabri Yalın, Türkiye'de afet denildiğinde depremin akla geldiğini vurgulayarak, "Türkiye genelinde 25, dünyada ise 50 afet çeşidi var. İnsanlarımız küresel ısınma ve kuraklı konusunda bilinçlendirmeliyiz. Biz de Büyükşehir Belediyesi olarak halkımızı bu tür konferanslarla bilinçlendiriyoruz" dedi.

Bursa Vali Yardımcısı Hakan Yusuf, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hüseyin Konçak, Genel Sekreter Yardımcısı Muammer Subaşı, Recep Akyıldız ve Sabri Yalın'ın da katıldığı konferansta Prof. Dr. Kadıoğlu, kuraklıkla ilgili merak edilen soruları da cevaplandırdı.