Türkiye ‘mavi Karbon Zengini

Muğla’nın Fethiye, Göcek, Köyceğiz, Dalyan, Gökova ve Datça gibi kıyı koruma alanlarında 11,5 milyon dolarlık...

Muğla’nın Fethiye, Göcek, Köyceğiz, Dalyan, Gökova ve Datça gibi kıyı koruma alanlarında 11,5 milyon dolarlık mavi karbon (Poseidon çayırı) değerinin bulunması, Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi’ne imza atan 193 ülkenin dikkatini çekti.

Hindistan’ın Haydarabat şehrinde düzenlenen Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi 11. Taraflar Konferansı’nda “Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi” kapsamında ulaşılan sonuçlar ses getirdi. Türkiye’nin deniz koruma alanlarının, sahip olduğu yıllık yaklaşık 11,5 milyon dolarlık “mavi karbon” değeri, konferansı izleyenlerin büyük ilgisini çekti.

Reklam
Reklam

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü (TVKGM) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye (UNDP Türkiye) tarafından yürütülen Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında yapılan “mavi karbon” değerleme çalışmaları, konuyla ilgili uluslararası çevrelerin dikkatine sunuldu. Bu yıl 11’incisi düzenlenen Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi Taraflar Konferansı’nda ortaya konulan rakamlar, dikkatleri Türkiye’ye çekti.

11,5 MİLYON DOLARLIK “MAVİ KARBON” DEĞERİ

Proje çalışmaları ile ilgili olarak gerçekleştirilen sunumda, Türkiye’deki tüm Deniz Koruma Alanlarının sahip olduğu yıllık mavi karbon değerinin, yaklaşık 11,5 milyon ABD Doları olduğuna dikkat çekilirken, bunun yaklaşık 5,3 milyon dolarının, proje kapsamındaki altı bölgede bulunduğunun altı çizildi. Gökova, Foça, Datça-Bozburun, Köyceğiz-Dalyan ve Fethiye-Göcek Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgeleri ile Ayvalık Adaları Tabiat Parkı’nda yürütülmekte olan proje ile “mavi karbon” açısından büyük önem taşıyan ve “Posidonia çayırları” adı verilen deniz altındaki çiçekli su bitkilerinin bulunduğu bölgelerin önemli ölçüde korunma altına alınması, konferansa katılanların katılanlar tarafından büyük ilgiyle karşılandı.

Reklam
Reklam

Dünyanın 193 ülkesi tarafından kabul edilen ve Türkiye tarafından 1992 yılında imzalanarak 1996 yılında onaylanan Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi, sanayileşme ve şehirleşme gibi biyolojik çeşitlilik üzerinde baskı oluşturan unsurlar karşısında ortaya çıkan gereklilik üzerine oluşturuldu. Sözleşmeyle, biyolojik çeşitliliğin korunması ve biyolojik çeşitlilik bileşenlerinin sürdürülebilir kullanımının sağlanması ile birlikte genetik kaynakların kullanımından doğan yararların adil ve eşitlikçi bir biçimde paylaşılması amaçlanıyor.

2020 HEDEFLERİ İDDİALI

Sözleşme’nin 2011-2020 yılları arasında hayata geçirilmesi planlanan temel hedefi, başta biyolojik çeşitlilik ve ekosistem hizmetleri açısından özel öneme sahip alanlar olmak üzere, karasal alanların ve iç su alanlarının en az yüzde 17’si ile kıyı ve deniz alanlarının yüzde 10’unun korunan alanlar sistemine entegre edilmesi olarak öne çıkıyor. Bu sistemin, etkin ve adilane yönetilen, farklı ekolojik özellikleri temsil eden ve birbirine iyi bağlanmış sistemler olarak düzenlenmesi de önem taşıyor.

Reklam
Reklam

Mavi karbon; deniz çayırları, gelgit bölgelerindeki tuzlu bataklıklarda veya “mangrov” ormanları gibi kıyı ekosistemlerinde tutulan ve de depolanan karbonu temsil ediyor. Bu önemli ekosistemler, büyük karbon depoları olarak birincil üretim ile atmosferdeki karbondioksiti tutuyor ve sonra da sediman olarak tanımlanan dip kısımda biriktiriyorlar. Sağlıklı bir ekosistem ve biyolojik çeşitlilik açısından hayati öneme sahip mavi karbon, en çok bitki örtüsünün altındaki toprak veya sedimanda bulunuyor.

Deniz Koruma Alanlarında Küresel Çevre Fonu’nun (GEF) Katkıları oturumunda yapılan tartışmaların ardından, uluslararası çevrelerle beraber GEF 6. Dönem Küresel Stratejisi üzerinde duruldu. Uzun dönemli finansmanın sağlanması için özel sektörle işbirliği yapmak, bütüncül bir yaklaşım dâhilinde, Deniz Koruma Alanları ile balıkçılık ve turizmin gelişimini birlikte ele almak ve tüm paydaşlarla “kazan-kazan” yaklaşımına dayalı ilişkiler gerçekleştirmek gibi stratejilerin hayata geçirilmesinin önemi ortaya kondu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: