'Türkiye mesleki eğitim sistemini gözden geçirmeli'

AB Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Hansjörg Kretschmer, "Türkiye, eğitim sistemini, özellikle mesleki eğitim sistemini gözden geçirmek ve iyileştirmek zorundadır" dedi.

Kretschmer, "Türkiye'de mesleki eğitim-öğretim sistemleri ve yeterlilikler çerçevesi" konulu uluslararası konferansın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'de üniversite giriş sınavının bütün öğrenciler için sorun olduğunu ve dershanelerin de öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılayacak durumda olmadıklarını öne sürerek, öğrencilerin ancak becerilerinin geliştirilip test edilerek bir yerlere gelmelerinin sağlanabileceğini söyledi.

"Üniversiteye giriş sınavının yapısının Türkiye'de genel liselerden mezun olanları kayıracak düzeyde olduğunu" ifade eden Kretschmer, mesleki ve teknik eğitimin geliştirilmesi için birçok yasal önlem alınmasına rağmen genel liselerin hala ön planda yer aldığını kaydetti.

Reklam
Reklam

Kretschmer, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'de üniversiteler bağımsız olmalıdır. Kendi personellerini kendileri almalıdır. Üniversitelerin sorumlulukları ve hesap verebilirlikleri olmalı. Üniversitelerde şeffaflık ve kalite yönetimi kriterleri uygulanmalıdır. Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK arasında işbirliği ve iletişim güçlendirilmelidir."

YÖK Başkanvekili Prof. Dr. İsa Eşme de Türkiye'de ortaöğretimden yükseköğretime geçişte büyük sorunlar yaşandığını ifade ederek, 2005 yılındaki üniversite sınavında öğrencilerin yüzde 68'inin açıkta kaldığına işaret etti. Prof. Dr. Eşme, "Her 100 kişiden 10 kişiyi alıp, 90 kişiyi kapının önüne koymanın acısını çözmek zorundayız" dedi.

Prof. Dr. İsa Eşme, "Mesleki eğitim sorununu çözmeden Türk eğitim sisteminin sorunları çözülmez. İşin püf noktası budur" dedi.