'Türkiye Mevcut Sınırlarını Koruyarak Daha Barışçıl Bir Politika Izliyor'

Türkiye Uluslararası İlişkiler Çalışmaları Platformu (TUİÇ) Genel Koordinatörü Burak Yalım, Türkiye'nin mevcut sınırlarını koruyarak daha...

Türkiye Uluslararası İlişkiler Çalışmaları Platformu (TUİÇ) Genel Koordinatörü Burak Yalım, Türkiye'nin mevcut sınırlarını koruyarak daha barışçıl bir politika izlediğini söyledi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Uluslararası İlişkiler Topluluğu tarafından Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen 'Türk Dış Politikasına Genel Bakış’ isimli konferansta konuşan Yalım, Türkiye'de eksen kayması diye tabir edilen doğuya olan bir yönelişin söz konusu olmadığını ifade etti. Yalım, "Dış kaynaklı gazetede bir yazar eksen kayması diye bir laf atıyor ortaya, daha sonra da biz kendi içimizde tartışıp duruyoruz. Türkiye'nin ekseni var mı ki, kayması olsun." diye konuştu.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin Osmanlı Devleti'ni örnek alıp yeniden yayılmacı bir politika izlemesinin söz konusu olmadığını belirten Yalım, şunları kaydetti: "Bugün Türkiye için yeni Osmanlıcı demek büyük yanlıştır. Osmanlıyı tabi ki reddetmeyecektir fakat aynı izde yürümesi mümkün değildir. Türkiye mevcut sınırlarını koruyarak daha barışçıl bir politika izliyor. Dünyada Türkiye için Osmanlı'nın peşinden gidiyor sözlerinin yayılması balkan topraklarındaki halkların kafasında 'Türkiye acaba bizi işgal eder mi?' tarzı endişelere sebep oluyor."

The Jerusalem Review internet sitesi yazarı Egemen Bezci ise Türkiye’nin dünyada küresel güçlere karşı iyi bir şekilde lobi faaliyetleri yürüttüğünü vurguladı.

Küresel güçlere karşı yürüttükleri lobi faaliyetleri sayesinde İsrail'in özür dilemesinin sağlandığını belirten Bezci, "Adını dahi duymadığımız ülkelere gidip tanıyıp tanıtıyoruz. Etkinliğimizi, bilinirliğimizi ve saygınlığımızı arttırıyoruz. Ancak Türkiye Kuzey Afrika’daki muhalif devrimlerine yeterince destek veremedi. Ulusal düzeyde çıkış yapamadı. Suriye’deki muhaliflere destek vermesine karşın Esed’in çok ciddi bir direnişi var. Burada da istediğini alamadı henüz. Süreci iyi analiz edemedik, iyi yönetemedik." diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: