Türkiye-Mısır arasındaki ro-ro seferlerinin başlaması

Türkiye ile Mısır arasında ro-ro seferlerinin başlaması, Mersin iş dünyasında memnuniyetle karşılandı.

Türkiye ile Mısır arasında ro-ro seferlerinin başlaması, Mersin iş dünyasında memnuniyetle karşılandı.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şerafettin Aşut, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın katıldığı törenle başlayan seferlerle ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Mersin'in hayallerin değil, realitelerin kenti olduğunu bildirdi.

Mersin'in jeopolitik konumuyla, değişen ticaret haritasındaki yeriyle, deniz, kara ve demir yollarının yanı sıra yakında hizmete girecek havayolu alt yapısı ve bunu beceri ile kullanan dış ticaret ve lojistik firmalarıyla gerçek anlamda bir ticaret ve lojistik kenti olduğunu ifade eden Aşut, şunları kaydetti:

Reklam
Reklam

"Mersin, Afrika'yı Rusya ve Türki Cumhuriyetlere, Avrupa'yı ise Asya ve Orta Doğu'ya bağlayan bir köprüdür. Mersin-Port Said ro-ro seferleri, görünürde iki kentin adıyla anılsa da, aslında iki ülkenin, hatta kıtaların malını taşıyacaktır. Bu hat bize bir kapı açacaksa, Mısır'a bin kapı açacaktır.

Özellikle, petrol fiyatlarının sürekli artması ve spekülatif özelliklerinden dolayı stabil kalmaması ro-ro seferlerini daha da önemli hale getirmektedir. Eski Ticaret hacmimizi yakalayıp, geçmemizi sağlayacak hattın kentimize, firmalarımıza, bölgemize ve her iki ülkeye hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Önemli bir vizyonu bölge adına gerçekleştiren, bu konuda büyük mesai harcayan ve inandığı bu projenin arkasında durmakla yetinmeyip, onu gerçekleştiren Bakanımız Çağlayan'a kentim adına teşekkürlerimi sunuyorum."

-"Seferler, Ortadoğu ve Afrika kapılarını sonuna kadar açacak"-

Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Can Yamanyılmaz da, Mersin-Port Said Limanları arasında başlayan ro-ro seferleri ile ilgili değerlendirmede ihracatta yaşanan artışa değindi.

Reklam
Reklam

Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da yaşanan olayların ekonomik ilişkileri ve bölgeye yapılan ihracatı da etkilemeye başladığını belirten Yamanyılmaz, şunları kaydetti:

"Ekonomi Bakanımız Çağlayan, her konuda olduğu gibi, bu konuda da Türkiye'nin gücünü ortaya koydu, hiç bir durumun ihracatımızı engelleyemeyeceğini gösterdi. Yoğun çalışmaların ardından Mersin'den Mısır'a ro-ro seferlerinin başlamasına vesile oldu. Bu seferler biz ihracatçılara Ortadoğu ve Afrika kapılarını sonuna kadar açacak, buradaki ülkelerle sınır ülke haline getirecektir. Doğu-batı arasındaki geçişi sağlayan ülke konumundaki Türkiye, kuzey-güney geçişi görevini de üstlenecek, bu sayede Mersin Limanı'nın da önemini artıracaktır. Bu olumlu gelişmelerin ihracat rakamlarına yansıması da en büyük arzumuzdur."

-"Can ve mal güvenliğine vesile olacak"-

Mersin Genç İşadamları Derneği (MEGİAD) Başkanı Alper Gürsoy ise uzun süredir Mısır'a ro-ro seferlerinin başlamasını beklediklerini bildirdi.

Türkiye'nin Ortadoğu ve Afrika ülkelerine geçiş noktası olan Suriye'de bir yılı aşkın zamandır devam eden olayların, özellikle bölgedeki ticareti durma noktasına getirdiğini ifade eden Gürsoy, açıklamasında şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

"İhracatı da olumsuz yönde etkileyen bu gelişmeler nedeniyle gözümüz kulağımız, Mısır Hükümeti'yle yapılan anlaşmadaydı. Nihayet anlaşmanın gereği yerine getirildi ve bu ülkeye ro-ro seferleri başladı. Mısır üzerinden yapılacak ticaret yalnızca ihracat artışına, ekonominin canlanmasına değil, can ve mal güvenliğine de vesile olacak. Suriye'deki olaylar yüzünden büyük risk altında bulunan taşımacılık şimdi daha güvenli hale geldi. Ro-Ro seferlerinin başlamasıyla birlikte Mersin Limanı da büyük canlılık yaşayacak. Haftada iki gün karşılıklı yapılacak seferlerin, özel sektörün önünü açacağına inancımız tamdır."

Alternatif güzergah yaratarak iş dünyasının önemli sıkıntılarını gideren hükümet yetkililerine teşekkür eden Gürsoy, ayrıca seferlerin başlamasında yoğun emek veren Bakan Çağlayan'a da teşekkür etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: