"Türkiye-Mısır Ilişkileri, Altın Çağını Yaşıyor"

Mısır Ayn Şems Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tarık Abdulcelil, Türkiye-Mısır ilişkilerinin, ekonomik ve ticari

Mısır Ayn Şems Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tarık Abdulcelil, Türkiye-Mısır ilişkilerinin, ekonomik ve ticari yatırım açısından iyi ilerlediğini belirterek, "Kültür, eğitim ve sosyal alanlarda da ilişkilerin geliştirilmesine ihtiyaç bulunuyor" dedi.

Mısır'dan misafir öğretim üyesi olarak Sakarya Üniversitesi'ne (SAÜ) gelen Abdulcelil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Arap halklarının, ekonomik, demokratik hürriyet, ifade özgürlüğü anlamında çok zor dönemler geçirdiğini anlatarak, isyanın Tunus'ta başlayıp Mısır ve Suriye'ye sıçrayarak "domino etkisi" yarattığını anlattı.

Reklam
Reklam

Abdulcelil, Arap Baharı'ndan sonra Türkiye'nin Ortadoğu'da önemli ve beklenen bir rol oynadığını dile getirerek, "Biz kardeşlik açısından bakıyoruz. Türkiye ve Arap ülkeleri tek bir ümmet olarak, tek bir bölgede uzun zaman yaşadık" ifadesini kullandı.

"Mısır-Türkiye ilişkileri altın çağını yaşıyor" diyen Abdulcelil, "Ekonomik ve ticari yatırım açısından ilişkiler iyi ilerliyor. Kültür, eğitim ve sosyal alanlarda da ilişkilerin geliştirilmesine ihtiyaç bulunuyor. Siyasi anlamda da ortak fikirler var" şeklinde konuştu.

-Suriye'deki olaylar"-

Suriye'deki olaylara da değinen Abdulcelil, Suriye'de halkın güçsüz kaldığını vurgulayarak, "Suriye'deki rejimin gitmesi, Ortadoğu için tehlike yaratacaktır. Esed ve altındaki birkaç kişi gidebilir ama rejim kalsın. Rejimin de onarımı olsun, reformlar yapılsın. Yoksa devlet 2-3 parçaya ayrılacak" ifadesini kullandı.

Abdulcelil, Mısır'ın Suriye'deki devrimcilerin yanında olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Mısır ve Suriye, tek bir ülke gibiydi, kardeş ülkeydi. Bundan dolayı Mısır, Suriye'deki rejiminin gücünü ve bu şekilde sonlanmayacağını biliyor. Devrimcilerin istekleri meşrudur. Meşru hakları vardır. Mısır'da da aynı devrim oldu ama izlenen strateji ve üslup böyle değildi. Hürriyet ve demokratik bir ülke oluşması, bu şekilde olmaz. Devrim, bu şekilde başarısız kalır. Oradaki rejim çok köklü, kemikleşmiş."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: