Türkiye-Mısır stratejik ilişkisine resmi çerçeve

ANKARA (ANKA)- Türkiye ile Mısır arasındaki "stratejik ilişkiler"in tüm yönlerini ele alacak resmi bir çerçevenin oluşturulması konusunda anlaştı.

Bu konudaki mutabakat, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in Çankaya Köşkü'nde yaptığı görüşmelerin sonucunda açıklandı. Bir çalışma ziyareti için Ankara'ya gelen Hüsnü Mübarek, Çankaka Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından törenle karşılandı. Törende Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Çoşkun da hazır bulundu. Mübarek'e Dışişleri Bakanı Ahmet Ehul Geyt de eşlik etti.

Reklam
Reklam

Cumhurbaşkanı Sezer, görüşmelerin sonunda yaptığı açıklamada, Mısır'ı ikili ve bölgesel düzeyde önemli bir dost ve ortak olarak gördüklerini belirterek ilişkileri her alanda daha da ileriye götürmek istediklerini söyledi. Son yıllarda Türkiye ile Mısır arasında yoğunlaşan üst düzey ziyaretlerin bu amaca önemli katkıda bulunduğunu ifade eden Sezer, Mübarek'in ziyaretinin, karşılıklı anlayış ve işbirliğini pekiştireceğini düşündüklerini belirtti. Sezer şunları söyledi:

"Başta ekonomi ve ticaret olmak üzere, işbirliğimizin her alanda çeşitlenerek gelişmekte olduğunu mutlulukla gözlemledik. Önümüzdeki dönemde değerlendirebileceğimiz yeni işbirliği olanaklarını ele aldık. Stratejik ilişkilerimizin bütün yönlerini ele alacak bir resmi çerçeve oluşturmak üzerinde de mutabık kaldık."

Türkiye ve Mısır'a önemli görev düşüyor

Bölgesel konulara ilişkin görüş alışverişinde bulunduklarını kaydeden Sezer, bu çerçevede Orta Doğu'da giderek ağırlaşan sorunlar bölge halkları arasında karamsarlığa yol açtığını belirterek, "Bölgede varolan sorunların çözümünde uluslararası toplumun, özellikle de bölge ülkelerinin, sorumluluk ve istenç sergilemesi zorunluluğu bulunmaktadır. Bölgenin iki önemli ülkesi olan Türkiye ve Mısır'a bu bağlamda önemli görev düşmektedir" dedi.

Reklam
Reklam

Cumhurbaşkanı Sezer, bölgenin içinden geçtiği duyarlı dönemde aralarındaki danışmaların kesintisiz olarak sürdürülmesi konusunda uzlaşıya vardıklarını belirtirken de "Bu çerçevede, Irak'ın toprak bütünlüğünün ve ulusal birliğinin korunması konusundaki ortak kararlılığımızı yineledik. Filistin sorununun ivedilikle çözümlenmesi yönündeki bölgesel ve uluslararası çabalara tam desteğimizi dile getirdik" şeklinde konuştu.

Bölge sorunları barışçı yoldan çözümlenmeli

Daha sonra söz alan Hüsnü Mübarek ise, görüşmelerin son derece olumlu bir ortam geçtiğini, ikili, bölge ve uluslararası sorunlarını ele aldıklarını belirterek iki ülkenin bölgedeki tüm sorunların barış yolu ile çözümlenmesi gerektiği düşüncesini paylaştığını söyledi. Uluslararası konularda BM'nin politikalarını desteklemenin iki ülkenin ortak tavrı olduğunu ifade eden Mübarek, bölgede nükleer ve kitle imha silahlarının yayılması ve terörle mücadele konularında da mutabık kaldıklarını söyledi. Mübarek, ticaret, sanayi ve petrol gibi çeşitli alanlarda işbirliği yapılmasını ele aldıklarını belirtti. Serbest Ticaret Anlaşması'nın yürürlüğüne girmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Mübarek, ikili ilişkilerin son iki yılda ivme kazandığına dikkat çekti.

Reklam
Reklam

Veto edilen müşteşar yardımcı vekili katılmadı

Bu arada, Çankaya Köşkü'ndeki görüşmelere katılan Türk heyetinde Cumhurbaşkanı Sezer tarafından bir süre önce Müsteşar yardımcılıklarına atamaları onaylanmayan beş büyükelçiden biri olan Orta Doğu'dan Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Vekili Feridun Sinirlioğlu'nun yer almadığı görüldü. Görüşmelerde Kahire Büyükelçisi Şafak Göktürk ve Orta Doğu Dairesi Genel Müdürü Bozkurt Aran, hazır bulundu.