"Türkiye mülteci sorununda yalnız bırakılmamalı"

Türk milletvekillerinden oluşan heyet, New York'ta BM Genel Merkezi'nde küresel göç konulu toplantılara katılarak görüşlerini dile getirdi - AK Parti Niğde Milletvekili ve Akdeniz Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Başkanı Özegen: - "Dünyadaki göçmen sayısının resmi ve gayriresmi verilere göre 80 milyonun üzerinde olduğu düşünüldüğünde aslında BM'de bir ülkenin nüfusu kadar temsil edilecek göçmen sayısı var. Bu son derece trajik bir olay" - CHP Mersin Milletvekili Atıcı: - "Bir ülkede zorunlu göç olmasını istemiyorsanız o ülkeyi karıştırmayacaksınız. Bir ülkeye demokrasi götürmeye çalışmayacaksınız. Bir ülkeye kendi yarattığınız terörist grupları göndermeyecek ya da bir ülkede bulunan herhangi bir terörist grubu desteklemeyeceksiniz ki bir terörist grubu destekleyip başka bir terörist grupla savaştırdığınız zaman arada çocuklar, kadınlar, masum insanlar ölüyor ve göçe mecbur kalıyorlar"

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - AK Parti Niğde Milletvekili ve Akdeniz Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Başkanı Erdoğan Özegen, "Dünyadaki göçmen sayısının resmi ve gayriresmi verilere göre 80 milyonun üzerinde olduğu düşünüldüğünde aslında Birleşmiş Milletlerde (BM) bir ülkenin nüfusu kadar temsil edilecek göçmen sayısı var. Bu son derece trajik bir olay." dedi.

BM Genel Merkezi'nde küresel göç konulu toplantılara katılan Türk milletvekilleri heyetinden Özegen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin başta Suriye'den olmak üzere 3,5 milyon mülteci ve göçmene ev sahipliği yaptığını, uluslararası toplumun ise bu konuda somut adımlar atma konusunda yetersiz kaldığını söyledi.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin mülteci ve göçmenler sorununa ve insani boyutuna çok daha fazla odaklanan bir ülke olduğunu vurgulayan Özegen, Türkiye'nin 2012 yılından bu yana birçok hukuki düzenleme yaptığını ve uluslararası birçok protokole de taraf olduğunu anlattı.

BM'nin Türkiye'nin de bu yoğun çaba ve gayretleriyle göç ve mülteci konusunu son zamanlarda daha fazla ciddiye aldığını ve bununla ilgili oturumlar düzenlediğini dile getiren Özegen, "3 Aralık 2018'de düzensiz göç ve mültecilerle ilgili BM, belki 1951 Cenevre Sözleşmesi'nden sonra en önemli toplantılardan birini yapmaya hazırlanıyor." ifadesini kullandı.

Özegen, New York'taki oturumların ardından İsviçre'nin Cenevre kentinde gelecek ay göç konulu toplantılar düzenleneceğini hatırlattı. Bunun öncesinde Akdeniz Parlamenter Asamblesinde diğer ülkelere Aralık 2018'de düzenlenmesi planlanan toplantıyla ilgili alt başlıkları oluşturacak toplantının Türkiye'de yapılmasını teklif ettiklerini aktaran Özegen, bu önerinin kabul gördüğünü ve teknik çalışmaların yapıldığını kaydetti.

Reklam
Reklam

Göçün dünyanın en önemli sorunlarından biri haline geldiğine ve bu olgunun kaynağı olan çatışmaların durdurulmasına katkı sağlanması gerektiğine dikkati çeken Özegen, bununla ilgili çok ciddi adımlar atılmadığını belirtti.

Özegen, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dünyadaki göçmen sayısının resmi ve gayriresmi verilere göre 80 milyonun üzerinde olduğu düşünüldüğünde aslında Birleşmiş Milletlerde bir ülkenin nüfusu kadar temsil edilecek göçmen sayısı var. Bu son derece trajik bir olay. Dolayısıyla artık insanların göçe mezhepsel, kimliksel, etniksel bakmadan insanlığın meselesi olduğunu ele alarak bakmaları lazım. Özelikle Akdeniz'de Ege'de geçtiğimiz yıllarda yaşanan dramlar, dünyanın birçok yerinde yine Afrika başta olmak üzere insanlık onurunu inciten trajik olaylar yaşanıyor. Bunun artık sürdürülebilir olmadığını görmemiz lazım."

Erdoğan Özegen, 11 Eylül terör saldırısını yaşayan ABD başta olmak üzere gelişmiş ülkelere barışa katkı vermeleri ve göçle mücadelede üzerlerine düşeni yapmaları çağrısında bulunarak, Türkiye'nin gayrisafi milli hasılaya oranla mültecilere yardım konusunda en yüksek payı ayıran ülke olduğunu sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

- "Sadece sessiz kaldılar"

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı ise katıldıkları toplantılarda, göçten kaynaklanan sorunlar ile kadınlar ve çocuklar üzerindeki etkilerinin, insan hakları ihlallerinin tartışıldığını ifade etti.

Toplantılarla ilgili izlenimlerini aktaran Atıcı, şöyle konuştu:

"Etrafa baktığınız zaman aslında göçe neden olan ülkeler burada konuşuyor. Ben konuşmamda ona değindim. Göçün neden olduğu sorunları çözmek çok ağır, zor ve pahalıdır. O halde göçü engelleyecek tedbirler almak lazım. Bu çok daha kolay, ucuz ve daha az travmatik. Bir ülkede zorunlu göç olmasını istemiyorsanız o ülkeyi karıştırmayacaksınız. Bir ülkeye demokrasi götürmeye çalışmayacaksınız. Bir ülkeye kendi yarattığınız terörist grupları göndermeyecek ya da bir ülkede bulunan herhangi bir terörist grubu desteklemeyeceksiniz ki bir terörist grubu destekleyip başka bir terörist grupla savaştırdığınız zaman arada çocuklar, kadınlar, masum insanlar ölüyor ve göçe mecbur kalıyorlar. Konuşmamda bunları söyledim ama hiç utanma ibaresi görmedim kimsede, sadece sessiz kaldılar."

Reklam
Reklam

Aytuğ Atıcı, küresel göç sorunun el birliğiyle çözülmesi gerektiğine dikkati çekerek, "Madem ki bize söz verdiniz, bu sorunların çözümü için de muhakkak sizin bu konuya el atmanız ve Türkiye'yi yalnız bırakmamanız lazım." değerlendirmesini yaptı.