Türkiye "nanotıp üssüne" kavuşuyor

Ankara (AA)- Gazi Üniversitesi, geleceğin bilimi olarak adlandırılan "nanotıp" konusunda tıbbi tüm uygulamaları değiştirebilecek teknolojinin üretileceği merkezi Ankara'da kuruyor.

İleri teknoloji gerektiren çalışmaların yapılacağı merkezde, başta kanser araştırmaları olmak üzere tıbbi görüntüleme sistemleri, rejeneratif tıp ve güdümlü ilaç dağılım sistemleri konularında nanoteknoloji araştırmaları hayata geçirilecek.

AA muhabirine bilgi veren Proje Koordinatörü ve AB Nanotıp Teknoloji Platformu üyesi olan Dr. Gürer Budak, nanotıbbın, nanoteknolojinin sağlığa uygulanışını ifade eden yeni bir bilimsel alan olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Nanotıbbın şimdiye kadar uygulanan tıbbi yöntemlerde önemli kavramsal değişiklikler yapması ve farklı tanı-tedavi alternatifleri sunması nedeniyle tüm dünyada üzerinde en çok çalışılan konulardan birisi haline geldiğini belirten Budak, bu yeni gelişen bilim dalı ile ilgili olarak Gazi Üniversitesinde büyük bir altyapı çalışması başlattıklarını
bildirdi.

Budak, DPT desteğinde Gazi Üniversitesi Gölbaşı Kampüsü'nde yakında yapımı tamamlanacak olan Nanotıp Araştırma Merkezi'nde, nanoteknoloji ve tıp alanlarında pek çok projenin yürütüleceğini anlattı.

Dr. Budak, merkezde yapılacak çalışmalardan elde edilecek bilimsel veriler ve geliştirilecek ürünler sayesinde, belirli hastalık modellerinin tanı ve tedavisinde kullanılabilecek yeni yöntemlerin geliştirileceğini, bu sayede toplumun hem koruyucu hem de tedavi edici sağlık hizmetleriyle ilgili beklentilerinin karşılanmasında büyük adımlar atılacağını ifade etti.

Projenin, belirli tıbbi uygulamalar için organize edildiğini belirten Budak, başlıca araştırma konularının tıbbi görüntüleme sistemleri, rejeneratif tıp ve güdümlü ilaç dağılım sistemleri olduğunu kaydetti.

Reklam
Reklam

Budak, dünyada bu alanlarda yapılan çalışmalar sonucunda önümüzdeki 15-20 yıl içinde tıbbi tüm uygulamaları değiştirebilecek devrim niteliğinde birtakım yeniliklerin ortaya çıkacağını vurguladı.