Türkiye nasıl bir adım atacak?

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinde 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını içeren tasarının dün kabul edilmesinin ardından, gözler tasarının ABD Temsilciler Meclisi genel kuruluna götürülmesi ihtimaline, Türk-Amerikan ilişkilerinin izleyeceği seyre ve Türkiye'nin konuyla ilgili atabileceği adımlara çevrildi.

Wilson Dışişlerine çağrıldı

Konuyu AA'ya değerlendiren uzmanlar, tasarının genel kurula götürülme ihtimaliyle ilgili farklı değerlendirmelerde bulunuyor.

Wilson Dışişlerine çağrıldıUluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Başkanı Dr. Sedat Laçiner ve Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Beril Dedeoğlu, tasarının genel kurula götürüleceği görüşünde. Bahçeşehir Üniversitesi Amerikan Araştırmaları Merkezi Başkanı Prof. Dr. Hasan Köni ise tasarının genel kurula götürülmeyeceğini ya da götürülse bile çıkmayacağı görüşünü savunuyor.

Reklam
Reklam

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Başkanı Laçiner değerlendirmesinde, tasarının komiteden yakın oy oranlarıyla geçtiğine işaret ederek, Türkiye'nin Washington'daki temaslarının belli oranda işe yaradığını söyledi.

Wilson Dışişlerine çağrıldı

"Ermeni meselesinin, Türk-Amerikan ilişkilerinde bir ana belirleyici olmadığına" dikkati çeken Laçiner, konuyla ilgili şu ana kadar yapılan çalışmaların devam etmesi gerektiğini söyledi. Laçiner, lobi faaliyetlerinin sürmesinin, iş adamlarının devreye girmesinin de gerekliliğinin altını çizdi. Laçiner, Türkiye ile Ermenistan arasında iyileşme olmasının da olumlu etkide bulunabileceğini söyledi.
Prof. Dr. Hasan Köni de daha önceki oylamalarda 47'ye 2, 47'ye 5 gibi oranlarda tasarının kabul edildiğini hatırlatarak, şimdi ABD Başkanı George Bush'un çabası sayesinde 27'ye 21 gibi bir oranın çıktığını belirtti. Köni, "Tahmin ediyorum, genel kurula getirildiği zaman bu çıkmayacak ya da getirilmeyecek" dedi.

Wilson Dışişlerine çağrıldı

Halen konunun ABD'de anlatılmasına devam edildiğini ve bu süreç içinde ABD Dışişleri Bakanlığının da çaba sarf edeceğini düşündüğünü belirten Köni, "Türkiye, birtakım tedbirler alıp müeyyideler uygulamaya kalksa daha zor duruma düşer" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Beril Dedeoğlu da tasarının geçmesinin Türk-Amerikan ilişkilerine yansımalarının Orta Doğu ile bağlantılı olduğunu belirten Dedeoğlu, bu gelişme Türk-Amerikan ilişkilerinin bozulması şeklinde bir etki doğuracaksa bunun Türkiye'nin Irak'a müdahale ihtimalini artıracağını belirtti. Türkiye'nin somut adım atmasının etkili olacağını düşünmediğini belirten Dedeoğlu, "ABD'nin Irak'a daha fazla girmeye değil, Irak'tan çıkmaya çalıştığını" söyledi.

Wilson Dışişlerine çağrıldı

Dış ilişkiler komitesinden geçen tasarının genel kurula götürülme ihtimalinin yüksek olduğunu belirten Prof. Dedeoğlu, "Son dakika ataklarıyla çok fazla bir yere varılacağını düşünmüyorum" ifadesini kullandı.