Türkiye nasıl ikna edildi?

NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, Türkiye'nin uzun süren direncine rağmen Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'in NATO Genel Sekreteri olması konusunda anlaşma sağlandığını açıkladı. Anders Fogh Rasmussen 1 Ağustos'ta göreve başlayacak.

Rasmussen ile birlikte basın toplantısı düzenleyen de Hoop Scheffer, bütün üye ülkelerin bu konuda anlaştığını belirterek, Rasmussen'in genel sekreterlik için en uygun aday olarak görüldüğünü ifade etti. Danimarka Başbakanı Rasmussen de bu göreve seçilmekten büyük memnuniyet duyduğunu kaydederek, ittifakın başarısı için elinden gelen çabayı göstereceğini söyledi.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin kabul ettiği paket şöyle:

Rasmussen'in NATO Genel Sekreterliği için NATO müttefikleri tarafından Türkiye'ye sunulan ve Ankara'nın da kabul ettiği pakette, NATO Genel Sekreter yardımcısının bir Türk olması yer alıyor.
Pakette ayrıca, silahsızlanmadan sorumlu üye ile Afganistan'daki NATO temsilcisinin bir Türk olması da bulunuyor. Ayrıca Rasmussen'in karikatür krizindeki tutumundan dolayı özür dilemesi de bekleniyor.
Başbakan Erdoğan konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Obama'nın garantörlüğünde Türkiye'ye öneriler sunulduğu ve Türkiye'nin de önerileri kabul ettiğini söyledi.

Başbakan Erdoğan, "Çekincelerimizi zirvede beyan ettik. Bugün sabahtan itibaren tekrar Avrupa liderleriyle ve Cumhurbaşkanımızla görüştük. Son gelinen noktada çekincelerimizi bildirdik. Sayın Obama'nın garantörlüğünde çözüldüğü söylendi bize. Bunun üzerine Sayın Cumhurbaşkanımız olur verdi. Temennimiz odur ki çekincelerimize sebep olan taahhütler yerine getirilir" dedi.
NATO müttefiklerinin Türkiye'ye verdiği taahhütler arasında ayrıca, ROJ Tv yayınının durdurulması ile ittifakın İslam ülkeleriyle diyaloğunu artırması da yer alıyor.

Reklam
Reklam